Sistem tamamen değişti! Giriş ücreti uygulaması başlıyor
Venedik Belediye Meclisi, Eylül 2023'te turist yoğunluğunu kontrol etmek amacıyla günübirlik ziyaretçilerden giriş ücreti alınması kararı almıştı. Bugün, bu kararın bir adım daha ileri taşındı.
Venedik'e günübirlik ziyaret maksadıyla gelen turistlerden alınacak 5 avroluk giriş ücreti, önceden ödenebilecek. Turist yoğunluğunun arttığı tatil günlerinde rezervasyon yapılmasını sağlayacak dijital internet portalı hizmete girdi.
Rezervasyon İmkanı: Turistlerin Kontrol Altında Ziyareti
Venedik'e günübirlik gelmeyi planlayan turistler, "Contributo di Accesso a Venezia" adlı siteden giriş ücretini ödeyerek rezervasyon yapmak zorunda. Bu sayede yoğun günlerde kontrollerde kullanılacak geçiş belgesi elde edilecek.
Karekod Sistemi ve Kontroller
Ödeme yapmayanlar, yerel yetkililerin kontrollerinde tespit edildiklerinde giriş ücretine ek olarak 50 ile 300 avro arasında idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Giriş belgesi, akıllı telefonlara gönderilen karekod özelliği ile sağlanacak.
Muafiyet Durumları
Giriş ücretinden muaf tutulan durumlar arasında, Venedik Belediyesi sınırları içinde konaklayanlar, Veneto bölgesinde ikamet edenler, 14 yaş altı çocuklar, bakıma muhtaç olanlar, spor müsabakalarına katılanlar, seyahate çıkan lise öğrencileri, güvenlik güçleri ve itfaiye ekipleri bulunuyor.
Deneme Süreci ve İlk Uygulama Tarihleri
Giriş ücreti uygulaması, bu yıl yoğun geçmesi beklenen 29 ayrı gün boyunca denenecek. İlk uygulama, 25-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Turistik Venedik ve Kararın Eleştirileri
Venedik, kanalları ve tarihi dokusuyla milyonlarca turisti ağırlıyor. Belediye Meclisi'nin aldığı giriş ücreti kararı, çevreler tarafından desteklenirken, bazıları ise şehri bir açık hava müzesine dönüştüreceği eleştirisini yapıyor.
Bakmadan Geçme