- Haberler
- Kamu Haber
- SGK'da yoğunluk yaşanıyor! Ünlü ekonomistten asgari ücret zammı ardından kritik uyarı
SGK'da yoğunluk yaşanıyor! Ünlü ekonomistten asgari ücret zammı ardından kritik uyarı
Asgari ücrete 2023 yılında yapılan yüzde 54.5 oranındaki zam ile pek çok kalemde de artış oldu. Asgari ücrete bağlı olarak artış gösteren borçlanma bedelleri nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yoğunluk yaşandığı bildirildi. Ünlü ekonomist ise EYT'lileri bir konuda uyardı.
SGK'da yoğunluk yaşanıyor! Ünlü ekonomistten asgari ücret zammı ardından kritik uyarı - 2023 yılında asgari ücret miktarı 8 bin 506 lira olarak belirlendi. 5 bin 500 liradan 8 bin 506 liraya çıkan asgari ücrete yüzde 54.5 oranındaki zam ile artış yaşanan kalemler arasında askerlik ve doğum borçlanmaları da yer aldı.
ASGARİ ÜCRET ARTIŞI BORÇLANMA MİKTARINI DA ETKİLEDİ
Asgari ücrete yapılan yüzde 54.5 oranındaki artış sonrası Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ı (EYT) harekete geçirdi. Asgari ücrete yapılan artış ile SGK'ya yapılan askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanması maliyetlerini de artırdı. Hizmet borçlanması yapmak isteyenler 2023 yılı Ocak ayından itibaren asgari ücret arışına bağlı olarak daha fazla prim ödeyeceğinden EYT'liler başta olmak üzere yakın zamanda askerlik ve doğum borçlanması yapması gerekenlerin artıştan etkilenmemek için yıl sonuna kadar zamanları bulunuyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) EYT'lilerin yoğunluk oluşturduğunu belirten Ekonomist Muhammet Bayram vatandaşlara uyarılarda bulundu.
ASGARİ ÜCRET ZAMMI EYT'DE BORÇLANMA MİKTARINI ARTIRDI
2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücret net 8 bin 506 lira, brüt 10 bin 8 lira olarak belirlenmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) askerlik, doğum, yurt dışı şeklindeki hizmet borçlanma primleri de etkilenen kalemeler arasındaki yerini aldı. EYT'de prim günü eksiği olanlar ya da sigortalı çalışmaya başlamadan önce askerlik yapanlar ile staj sigortası sonrası doğum yapmış olanlar askerlik ve doğum borçlanması yapabiliyor. Bu imkandan faydalanmak isteyen EYT'liler ise prim maliyetlerindeki artış nedeniyle bugün itibariyle harekete geçti. Konuyla ilgili açıklama yapan ekonomist Muhammet Bayram, ''Asgari ücret düzeyinin yeni yıldan geçerli olmak üzere yüzde 54,66 artarak net 8 bin 506 lira, brüt 10 bin lira olmasıyla birlikte SGK prim borçlanmaları da arttı. EYT kapsamında vatandaşlarımıza öncelikle e-Devlet ve SGK uygulamaları üzerinden giriş yaparak kendilerinin EYT'li olup olmadıkları, ne kadar prim gün sayıları olduğunu veyahutta ne kadar prime ihtiyacı olduklarını öğrenmeleri konusunda bir çok kez uyarılarda bulunmuştuk.'' dedi.
EKONOMİSTTEN EYT UYARISI
Asgari ücretin yüzde 54,66 artmasıyla birlikte eksik prim günleri olanlarında günlük borçlanma tutarlarının en az yüzde 54,66 düzeyinde artmış olduğuna dikkati çeken Ekonomist Bayram, ''Vatandaşlarımız yeni yıl gelmeden 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle askerlik ve doğum borçlanması gibi borçlanmaları günlük en düşük 69 TL, en yüksek 517 TL üzerinden yapıyor iken 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle en düşük 107 TL, en yüksek ise 800 TL üzerinde yapacaklar. Ayrıca yurtdışı borçlanma en düşük; günlük 150 TL’ye 12 aylık askerlik borçlanması 38 bin 430 TL’ye, tek çocuk için doğum borçlanması ise 76 bin 861 TL’ye çıkacak. EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlarımızın yeni yıl gelmeden borçlanmalarını yapmaları ceplerinden fazladan yüzde 54,66 daha az para çıkmasına yarayacak olduğundan, kendilerini bir an önce borçlanmalarını yapmaları konusunda uyarıyoruz.'' açıklamasında bulundu. Bu kapsamda doğum ve askerlik borçlanması bulunanların yıl sonuna kadar SGK'ya başvurarak ödeme yapmaları halinde yeni asgari ücret zammından etkilenmeyeceği bildirildi.
E-DEVLET EYT SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Bakmadan Geçme