Satılan Tüm Arabaların Yarısı 2030'a Kadar Elektrikli Olacak
Fatih Birol'a göre 2030'da Çin, Avrupa ve Amerika'da satılan her iki arabadan biri elektrikli olacak. IEA, pil tedarik zincirlerindeki darboğazlar konusunda uyarıda bulundu ancak talebin artmaya devam edeceğine inanıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, 2030'da Çin, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan tüm arabaların elektrikli araç olacağını söyledi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol Salı günü İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Salı günü yaptığı açıklamada, 2030'da elektrikli otomobiller için en büyük üç otomobil pazarı olan Avrupa, ABD ve Çin'de satılan her iki otomobilden birinin elektrikli otomobil olacağını söyledi.
Birol, "Enerji krizine verilen bu acil tepkinin yanı sıra ülkelerden gelen daha yapısal yanıtlar da var" dedi.
IEA , elektrikli otomobil satışları rekor kırmaya devam ederken, maden arzı kısıtlamalarının yaklaşmakta olduğunu söyledi. IEA'ya göre, pil metal işleme işlemlerinin çoğu Çin'de yapıldığından, pil tedarik zincirleri darboğazlarla karşı karşıya ve çeşitlendirme eksikliği yaşıyor.
“Karayolu taşımacılığı elektrifikasyonu net sıfır hedeflerini karşılamak için genişledikçe, kritik malzemelerin tedariki üzerindeki baskı artmaya devam edecek. Ajans, kısa vadede, özellikle tedarik sürelerinin tedarik zincirinin diğer bölümlerine göre çok daha uzun olduğu madencilikte ek yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
IEA ayrıca , küresel emisyonlardaki artışı sınırladığı için yenilenebilir enerji artışını övdü. Küresel olarak fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonlarının 2022'de %1'in biraz altında artması bekleniyor; bu, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrikli araçların rekor düzeyde konuşlandırılması sayesinde geçen yıla kıyasla çok daha küçük bir artış. IEA, 2021'de küresel ekonominin Covid'in tetiklediği ekonomik krizin ardından hızla toparlanmaya başlamasıyla fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan CO2 emisyonlarının sıçradığını söyledi.
Uluslararası ajans, 2022'de, bu emisyonlardaki artışın çok daha küçük olacağını ve yükselen doğal gaz fiyatlarının ortasında elektrik üretimi için artan kömür kullanımı nedeniyle büyük bir sıçrama beklentilerine meydan okuyacağını söyledi.
Bakmadan Geçme