Son dakikalarda Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında pek çok kişi Sadettin Saran ismini paylaşmaya başladı. Sadettin Saran ismi ile ilgili görüşler ikiye eyrılmış, kimileri sert bir şekilde eleştirirken kimileri de tebrik ettiğini belirtiyorken Sadettin Saran'ın neden gündem olduğu pek çok kişi için merak konusu oldu.
Geçtiğimiz dönemlerde Fenerbahçe Başkanlığı'na aday olacağı söylenen Sadettin Saran gündemin üst sıralarında yer alıyordu. ancak bugün Sadettin Saran'ın gündemde olmasının sebebi bambaşka oldu. Saran, Türkiye'nin eğitim sistemi ve kalitesine değindiği video paylaşımı ile kısa sürede Twitter'da üst sıralara çıktı. Sadettin Saran'ın ismi sıkça geçmeye başlamışken çok sayıda Twitter kullanıcısı da Saran'ın kim olduğu ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Peki; Sadettin Saran kimdir, kaç yaşında, evli mi, nereli, ne iş yapıyor? Detaylar haberin devamında...
Sadettin Saran Kimdir?
Asıl adı Steven Sadettin Saran 1964 yılında Amerika'da doğmuştur. Aslen Kırıkkale'li olan Sadettin Saran henüz 2 yaşındayken Türkiye'ye geldi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Kentucky Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği okuyan Sadettin Saran 1984-85 yılları arasında Türk Milli Yüzme Takımı kaptanlığı yapmıştır ve bu dönemde iki yıl En Değerli Sporcu seçilmiştir.
Spor ile iç içe olan Sadettin Saran eski Başkan Aziz Yıldırım döneminde kurmaylar arasında yer alsa da teknik direktör Cristoph Daum'un getirilmesine karşı olduğu gerekçesiyle istifa etti.
S Sport, Radyospor, Radyo Müzik, Radyo Trafik gibi medya kuruluşlarının çatı ismi olan Saran Medya ve tuttur.com'da Sadettin Saran'a aittir. Ancak Saran Holding bünyesinde yayıncılık, internet yayıncılığı, havacılık, savunma ve turizm sektörü gibi sektörlerdde 33 şirket bulunmaktadır.
Sadettin Saran'dan Eğitim Sistemi Eleştirisi
Sadettin Saran'ın yayımladığı eğitim eleştiri videosu son dakikalarda Twitter'ın en çok konuşulanlarından oldu. Eğitim sistemine ve kalitesine değinen Sadettin Saran'ın açıklamaları şu şekilde;
“Geçenlerde lise ve üniversiteler için giriş sınavı yapıldı. Ve malesef eğitimde durumumuz çok kötü. Bakın Güney Afrika’da bir üniversitenin kapısında şöyle yazar: Bir milletin yok edilmesi için bombalar, füzeler şart değildir. Eğitim kalitesini düşürmek yeter. Aileler bu gidişatı görüyorlar aslında. Çocukları için çaresizce kaliteli eğitim bulmaya çalışıyorlar”.
“İmam Hatip Liseleri’nin sayısı sürekli artırılıyor ama öğrenci sayısı neredeyse hiç artmıyor. Meslek liselerine, teknik liselere, Anadolu ve Fen Liseleri’ne ilgi bir hayli artmasına rağmen oralarda tersi, okul sayısı azaltılıyor. Bir diğer tehlike de kız çocuklarının okullaşma oranında yüzde 6’dan daha fazla düşüş var.
O yüzden buradan sesleniyorum: Milli Eğitim’de acilen, derhal bilimi esas alan A’dan Z’ye reform yapılsın. İnanın biz Türkiye olarak ekonomimizi de düzeltiliriz, uluslararası sorunları da çözeriz, her şeyi başarabiliriz.
Ama eğitim sistemimiz iflas ederse ülke de iflas eder!”