Polis olmak için KPSS şartı bulunmaktadır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan, gerekli niteliklere sahip olan ve KPSS ve mülakat usulüne göre uygun bulunan kişiler İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan emniyet teşkilatının bir üyesi olarak çeşitli kademelerde görevlendirilebilirler. Polis olmak yaşam boyu zor bir görevi ifade etmekle beraber, bir komuta zinciri altında kamunun refahını sağlamak amacı ile mevzuat ve kanunları uygulamakla görevli olan kişileri ifade eder Polis olma şartları aşağıda yer almaktadır.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Silah kullanmak konusunda fiziki herhangi bir engeli bulunmamak
- Akli dengesi yerinde ve kısıtlanmamış bir birey olmak
- Yetişkin bir birey olmak
- En az Lise mezunu olmak
- Daha önce TC kanunlarına göre herhangi bir ceza almamış olmak
- 30 yaşının altında olmak
Şartlarına sahip olan kişiler polis olmak amacı ile KPSS’ye girebilir ve gerekli puanı almaları durumunda görevlendirme ile polis olarak çalışmaya başlayabilirler.
Polisler Nasıl Bir Görev Üstlenir?
Polis üstlendiği görev itibari ile;
- Kanunlara uygun olarak toplumun refahını sağlamak
- Toplumun düzenini bozan ya da doğrudan suç teşkil eden bir olay karşısında olmak, müdahale etmek ve suçlulara gerekli cezayı vermek
- İstihbarat birimleri ile çalışarak önceden gerçekleşecek bir olayı öğrenmek, çalışmalar ile engellenmesini sağlamak
- Amirler tarafından toplumsal düzenin sağlanması için kendisine verilecek olan emirleri yerine getirmek
- Kurum içerisinde çeşitli belge ve dosyaları incelemek
- Olaylar hakkında araştırma yapmak
- Diğer birimler ile beraber çalışılarak tüm sürecin aydınlatılması yönünde çalışmada bulunmak
Polis Olmak için Hangi Sınavlara Girilir?
Polis olmak için girilen sınavlar KPSS ile başlamaktadır. KPSS’ye girebilmek için en az lise mezuniyetinizin olması gerekmektedir. Daha sonra gerekli şartları sağlamanız halinde polis olmak için ilgili sınavlara girebilirsiniz. Bu sınavlar aşağıda yer almaktadır.
- KPSS
- Polislik için fiziki yeterlilik sınavı
- Sözlü mülakat
Olarak düzenlenmiştir. Bunlar polis olmak için gerekli Lise ve üniversite eğitimini almayan daha sonradan polis olan kişiler için geçerlidir. Polis olma şartları oldukça detaylı olsa da Lise ve önlisans mezunu olan öğrenciler emniyette farklı kurumlarda görevlendirmek üzere PMYO da okuyabilmektedir. Bu bölümleri tamamlayan adaylar için kısa süre içerisinde göreve başlamak mümkündür. Polis adayları görevlendirme yerlerine kısa süre içerisinde atanmaktadırlar. Bu süre genelde 15 günlük bir zaman zarfını ifade etmektedir.
Polis Yeterlilik Sınavı Zor Mudur?
Polis yeterlilik sınavı gerekli olan eğitimi almak için kişinin polisliğe başvurduğu zaman geçmesi gereken sınavı ifade etmektedir. Polis adaylarının hem mental açıdan hem de aynı zamanda fiziki açıdan gerekli şartları sağlıyor olmaları beklenmektedir. Bu sınavda hem erkek hem de kadın adaylar bu etaplardan sorumludur. Kadın adayların parkuru geçmek için verilen süre 51 saniye iken erkek adaylar için bu süre 48 saniye olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda adayların bu sınavda hangi etaplardan sorumlu olduğu yer almaktadır
- Dubalar arası sıçrama
- Lastiklerin içerisinde geçme
- Yuvarlanma ve takla
- Engellerden geçme
- Ağırlık kaldırma
- Koşu etabı
Olarak belirtilmiştir.
Polisler Ne Kadar Maaş Alır?
Polis maaşı fakülteden mezun olduktan sonra ataması yapılan bir birey için 8000 TL civarında yer almaktadır. Hem geliri yüksek hem de kamuya yardım içeren bir meslek olduğundan ötürü PMYO ve POMEM başvuru sayısı oldukça yüksektir. Polis olma şartları konusunda yeterli olan bireyler polis olmak amacı ile başvuru yapabilirler. Yeterli olan adaylar gerekli olan eğitimleri aldıktan sonra görevlendirme usulü ile Türkiye’nin herhangi bir iline gidebilirler.