• Haberler
  • Gündem
  • Özbekistan'da protestolar arttı, binlerce yaralı ve ölü var! BM olaya müdahil oldu!

Özbekistan'da protestolar arttı, binlerce yaralı ve ölü var! BM olaya müdahil oldu!

Özbekistan'da son günlerde 'özerklik' mücadelesi kapsamında halk protestoları arttı. Devlet yetkililerinin sayıları fazlaca olan grubu dağıtmak amacıyla güvenlik güçlerinden yardım talep etti. BM olaylara müdahil olmaya başlıyor.

Özbekistan'da 'özerklik' protestoları günden güne artış göstererek artmaya devam ediyor. Hükümet görevlilerinin yeni önlem ve tedbirleri sonrasında meydanlarda bulunan vatandaşlara polis ve askerlerin müdahalesi oldu. Karşılıklı artan fiziksel şiddet olaylarının sonucunda şimdiye kadar açıklanan bilgilere göre binlerce yaralı, 26 ölü ve 516 gözaltına alınan vatandaş olduğu bildirildi.

Özbekistan'ın Karakalpakistan vilayetinde vatandaşların protestolara yönelme sebebinin devlet yetkililerinin anayasal değişiklik kararı alacağının açıklanması üzerine milyonlarca vatandaş sokaklara döküldü. Özbekistan hükümetinin ülke genelinde alacağı kararda, anayasal değişiklik olacağını 26 Haziran tarihine kamu tartışmaları adı altında duyurdu. Ardından gelişen olaylarda Karakalpakistan bölgesinde yaşayan vatandaşların ayaklanmasına ve devlete karşı protesto eğiliminde bulunmasına neden oldu. Kısa süre içinde sayıları milyonlara yaklaşan göstericilere karşı sert tedbir ve önlem alma kararı maalesef uygulamaya döküldü. Göstericilerin güvenlik güçlerine saldırıda bulunmasıyla Özbekistan kolluk güçleri toplanan vatandaşlara fiziksel şiddette bulunarak şimdiye kadar aktarılan bilgilere göre, 26 ölü, binlerce yaralı ve 516 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Özbekistan devlet yekilileri tarafından yapılan açıklamada, eylemcilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda başlangıçta 18 kişinin öldüğü belirtildi. İlerleyen saatlerde olayların şiddetlenmesiyle birlikte sayıda artış yaşandığı aktarıldı. Özbekistan Ulusal Muhafızları ise güvenlik güçlerinin protestolara karışan 516 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Miziyoyev, alınan kararların uygulanmayacağını resmi açıklama ile bildirdi. Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti yetkilileriyle toplantı yaparak, ülkede istikrarı bozmak isteyen kötü niyetli insanların bulunduğunu söylerek bu kişileri suçladı. Eylemcilerin silah arayışı içerisinde olduğu gerekçesiyle hükümet binalarına saldırı yaparak devlete zarar verdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler, Özbekistan sınırları içerisinde yer alan Özerk Karakalpakistan Cumhuriyeti'nde yaşananlar hakkında soruşturma başlatılacağını ve olaylara bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini açıkladı. Yaşananların insanlık suçu olduğu ve demokrasi ve insan hakları ihlalinin gerçekleştiği bilgileri aktarıldı.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!