• Haberler
  • Gündem
  • O mesleği yapanlara mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu geliyor! 1 Ocak tarihine kadar alın!

O mesleği yapanlara mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu geliyor! 1 Ocak tarihine kadar alın!

Valeleri yakından ilgilendiren bir gelişme yaşanırken o mesleği yapan kişiler için yeni düzenlemeler getirildi.

Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek olan karara göre artık valelerin zorunlu mesleki yeterlilik belgesi alması gerekecek. Valeler ile ilgili yeni bir düzenleme gelirken artık hem yaka kartı hem  de iş kıyafeti zorunlu olacak.

Valeleri yakından ilgilendiren bir gelişme yaşanırken o mesleği yapan kişiler için yeni düzenlemeler getirildi. Ülkemizde birçok kafe ve restoranın önünde vale hizmeti bulunurken valelerin işe alımı ve bu mesleği yapabilmeleri için farklı düzenlemeler getirildi. Öncelikle valelerin artık yaka kartı olma zorunluluğu koşulurken bir yandan da iş kıyafeti giyme zorunlulukları olacak. 

VALELERİN DİKKATİNE! KURALLAR GENİŞLETİLDİ!

Valelere belge zorunluğu getirilirken hem iş kıyafeti zorunluğu hem de yaka kartı zorunluluğu yetirildi. Bunun yanı sıra vale olmak isteyen kişilerin “cinsel saldırı”, “çocukların cinsel istismarı”, “uyuşturucu madde ticareti”, “fuhuş” gibi suçlar ile “sarhoşluk” gibi suçları hiç işlememiş olması gerekecek. Bu belgeye bu suçları işleyen kişiler sahip olamayacak. 

“cinsel saldırı”, “çocukların cinsel istismarı”, “uyuşturucu madde ticareti”, “fuhuş” gibi suçlar ile “sarhoşluk” kabahatini işleyen kişilere belge verilmezken aynı zamanda belge almak isteyen valelerden “psikoteknik test raporu” da istenecek. Önümüzdeki ay yürürlüğe girecek olan karar doğrultusunda vale olmak isteyen kişilerin yeterlilik sınavı için bir yıl içinde üç sınav hakkı verilecek. 

EN AZ 70 ALMASI GEREKİYOR!

Vale olmak isteyenlerin  “cinsel saldırı”, “çocukların cinsel istismarı”, “reşit olmayanla cinsel ilişki”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti”, “fuhuş” gibi suçlar ile “sarhoşluk” gibi suçları affa uğramış dahi olsa belge alımı için yeterli olmayacak. Ayrıca valelerin artık B sınıfı ehliyeti olması gerekecek. 

Valeler işe alım sürecinde hem yazılı hem de fiziksel sınava girecek. Yazılı sınav sonucu 70 ve üzeri olan kişiler performans sınavına girmeye hak kazanabilecek. Araç teslim tutanağı tutan valeler raç sahibinin adı-soyadı, GSM numarası, araç plakası, kabul saati, kilometresi, aracı kabul eden personel ve araçtaki hasar durumu gibi bilgileri kaydedecek. 

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!