• Haberler
  • Gündem
  • Milyonlarca Kişi İşsizlikle Boğuşuyor: Gençler ve Kadınlar En Çok Mağdur Olanlar!

Milyonlarca Kişi İşsizlikle Boğuşuyor: Gençler ve Kadınlar En Çok Mağdur Olanlar!

Resmi veriler, ekonomi politikalarının yarattığı işsiz milyonlar ordusunu gözler önüne seriyor. 2.4 milyondan fazla işsiz, aylarca, hatta yıllarca iş arıyor. En çok etkilenenler ise gençler ve kadınlar...

Yurttaşları yoksulluğa mahkum eden ekonomi politikalarının yarattığı yıkıcı tablo, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verileriyle bir kez daha teyit edildi. Ocak ayına ait veriler, 2 milyon 400 binin üzerinde işsizin umutsuz bekleyişini gözler önüne sererken, işsiz ordusunun her yaştan ve cinsiyetten insanlardan oluştuğunu ortaya koyuyor.

İşsizler Ordusu Her Geçen Gün Büyüyor:

İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı ocak ayında 2 milyon 400 bin 827'ye yükseldi. Bu rakamın 1 milyon 208 binini kadınlar, 1 milyon 192 binini ise erkekler oluşturuyor. İşsizler arasında en dikkat çekici grup ise 15-34 yaş arasındaki gençler. Bu yaş grubundaki işsizlerin sayısı 1 milyon 384 bini bulurken, bunlardan 461 bini bir yıldan uzun süredir iş arıyor. Yani her 100 gençten 33'ü bir yıldan uzun süredir İŞKUR'un kapısında bekliyor.

Yoksulluk Emeklileri de İşsizler Ordusuna Katıyor:

Emekli maaşlarının yetersizliği, yaşlı nüfusun da işsizler ordusuna katılmasına yol açıyor. Ocak ayında 60 yaş ve üzeri 27 bin 541 kişi İŞKUR'a kayıtlı işsiz olarak görünüyor. Bu işsizlerin de 7 bin 435'i bir yıldan uzun süredir iş arıyor.

Kadınların İş Bulma Süresi Uzuyor:

İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda olan kadınlar, artan işsizlikle birlikte daha da zor durumda kalıyor. Erkek işsizlerin %28'i bir yıldan uzun süredir iş ararken, bu oran kadınlarda %35'e yükseliyor. Bir yıldan uzun süredir İŞKUR'da iş bekleyen kadınların sayısı ise 425 bin 523'e ulaşmış durumda.

İşsizlik Ödeneği Ulaşılamaz Hale Geldi:

İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarının zorlaştırılması ve işsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılması, birçok işsizi bu haktan mahrum ediyor. 2023'te işsizlik ödeneğine başvuran 1 milyon 614 bin kişiden sadece %45,5'i ödenekten faydalanabildi. 60 yaş ve üzeri işsizler arasında da durum farksız. Başvuran 7 bin 318 kişiden sadece 3 bin 875'i ödeneğe hak kazandı.

Sonuç:

Ekonomi politikalarının yarattığı işsizlik sorunu, her geçen gün daha da derinleşiyor. Gençler, kadınlar ve yaşlılar, bu sorunun en çok etkilenen kesimleri arasında yer alıyor. İşsizlik ödeneğinin erişilemez hale gelmesi ise sorunun çözümünü daha da zorlaştırıyor.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!