• Haberler
  • Ekonomi
  • Kredi Kartı Kullanıcılarını Sarsacak Merkez Bankası Kararları!

Kredi Kartı Kullanıcılarını Sarsacak Merkez Bankası Kararları!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı sahiplerine yönelik köklü değişiklikler getirdi.

Yüksek enflasyonun etkilerini azaltmak amacıyla alınan bu yeni düzenlemeler, kredi kartı kullanıcılarının alışkanlıklarını doğrudan etkileyecek.

Taksitli Nakit Avansla İlgili Kısıtlamalar Artıyor

Mayıs ayında enflasyonun yüzde 75 seviyelerine tırmanması sonrası, parasal sıkılaştırma önlemleri hız kazandı. İlk olarak, taksitli nakit avans uygulamasındaki 12 aylık sınır 6 aya, ardından 3 aya indirilmişti. Ancak, bu adımlar yetersiz kalmıştı. TCMB, yeni düzenlemeyle kredi kartlarından yapılacak taksitli nakit avansların süresini 3 ayla sınırlandırdı. Bu hamle, aşırı taksitli nakit avans kullanımını kontrol altına almayı hedefliyor.

Nakit Avans Limitlerinde Sıkı Denetim

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan diğer bir düzenleme ise nakit avans limitlerine yönelik. Yeni kurallara göre, bankalar kredi kartı limitlerinin yalnızca yüzde 25’i kadar nakit avans tahsis edebilecek. Örneğin, 10 bin liralık bir kredi kartı limiti olan kullanıcı, sadece 2 bin 500 lira nakit avans çekebilecek. Bu düzenleme, büyük nakit avans taleplerini kısıtlamayı amaçlıyor.

Yeni Kısıtlamalar Bankacılık Sektöründe Geniş Etkiler Yaratabilir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kredi kartlarıyla ilgili eleştirileri, bankacılık sektöründe yeni yasakların geleceğine dair spekülasyonları artırdı. Bu kapsamda, kredi kartı işlemlerinde taksit uygulamalarının daha da kısıtlanabileceği konuşuluyor. Ekonomi yönetiminin atacağı adımlar, kredi kartı kullanıcılarının alışveriş ve nakit avans işlemlerini büyük ölçüde etkileyecektir.

Merkez Bankası’nın bu yeni düzenlemeleri, yüksek enflasyon karşısında ekonomik kontrolü artırmak ve tüketici harcamalarını düzenlemek amacı taşıyor. Kredi kartı sahiplerinin, finansal yönetimlerini bu yeni kurallara göre yeniden düzenlemeleri gerekecek.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!