Kiracı ve ev sahiplerine duyuru yapıldı! O belge isteniyor: Yeni dönem başladı
Kira artış sınırının 2021'den bu yana uygulanan politikası sona erdiğinde, 1 Temmuz itibarıyla kira artış oranı yüzde 65'e yükseldi. Bu değişiklik, özellikle büyük şehirlerde kiralık ev bulmayı daha da zorlaştırdı ve kira bedellerini hızla artırdı.
İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün'e göre, ev sahipleri artık kiracı seçerken daha fazla kriter arıyorlar. Kiracılardan GBT raporu, KKB bilgisi ve findeks raporu gibi belgeler talep ediliyor. Ayrıca, ev sahipleri kefil, düzenli gelir ve tahliye taahhütnamesi istiyorlar.
Kira Artışı Oranı Yüzde 65'e Çıktı
1 Temmuz'da yüzde 25'lik kira artış sınırının sona ermesiyle birlikte, kira bedellerinde yüzde 65'e varan artışlar yaşandı. Bu durum, kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara neden oldu. Akgün, iki yıllık kira artış sınırı uygulamasının ardından ev sahiplerinin daha yüksek kira taleplerinde bulunduğunu belirtti.
Ev Sahiplerinin Yeni Kriterleri
Ev sahipleri, kira artışlarıyla birlikte kiracı seçiminde daha seçici davranıyor. Kiracılardan çeşitli belgeler ve kefil isteniyor. Ayrıca düzenli gelir ve tahliye taahhütnamesi gibi şartlar da aranıyor.
Kiracıların Zorlu Süreci
Akgün'e göre, kiracılar için ev bulma süreci zorlaştı. Yasal düzenlemeler kiracıları korur gibi görünse de, ev sahiplerinin yeni şartları karşılamak gerekiyor.
Kiracılara daha yüksek kira bedelleriyle başa çıkmak zorunda kaldıklarını belirten Akgün, bu durumun arabulucular ve hukukçuların da müdahale etmesine neden olabileceğini ifade etti. Ev sahiplerinin kiracı seçimindeki sıkı şartları, kiracıların ev bulma sürecini zorlaştırdığını vurguladı ve son olarak, "Kiracılara Allah yardım etsin. Yasalar onların yanında olsa da, ev bulmak herkese nasip olsun," dedi.
Bakmadan Geçme