Yumurtanın üzerindeki o rakamlara dikkat! Yumurtanın kalitelisini o rakam temsil ediyor!

Yumurtanın üzerindeki o rakamlara dikkat! Yumurtanın kalitelisini o rakam temsil ediyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tebliği ile yumurta satışları için oluşturulan yetiştirme kodu sayesinde yumurtanın kalitesi belli oluyor.

Yumurtanın üzerindeki o rakamlara dikkat! Yumurtanın kalitelisini o rakam temsil ediyor! - Yumurta tüketimi bireylerin vücut sağlığı için oldukça önem taşıyor. Kaliteli yumurta tüketimi sağlık açısından büyük önem taşırken konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile kaliteli yumurtanın anlaşılması için bir takım yenilikler getirildi. 

YETİŞTİRME METODU KODU

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan tebliğ ile yumurta satışlarında yetiştirme kodu belirtilmesi zorunluluğu bulunuyor. Kabuklu yumurta üzerinde yer 'Yetiştirme Metodu Kodu' zorunluluğu ile artık her bir yumurtanın üzerinde belirli kodlar bulunuyor. Söz konusu kodların ne anlama geldiğini merak eden tüketiciler ise araştırmalarını sürdürüyor. 

YETİŞTİRME METODU KODLU YUMURTA NE ANLAMA GELİR?

Tavuk yumurtaları üzerinde bulunan kodlar hem tavukların yaşam alanını ve şeklini doğal olduğunu hem de beslenme içeriğinin organik olduğunu işaret etmektedir. Bu kodların anlamları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıkça belirtilmiştir.

Kod 0 ile başlıyorsa: Organik tavuk yumurtası anlamına gelirken,

Kod 1 ile başlıyorsa: Serbest dolaşan tavuk yumurtası anlamına gelir. Tavukların beslenmesinin organik olduğunu garantilemez, endüstriyel yemler tavuk beslenmesinde kullanılmaktadır.

Kod 2 ile başlıyorsa: Kümeste yani kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası anlamını taşımaktadır. Tavukların belli bir düzeyde hareket ettiğini gösterir ve doğal ortamında yetişmediğini belirtirken, endüstriyel yemler kullanılmaktadır.

Kod 3 ile başlıyorsa: Kafes tavuk yumurtası anlamına gelmektedir ve endüstriyel üretim ile en verimli şekilde üretim yapmak için belirli sistemler uygulanmaktadır.