TESK Başkanı Palandöken Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT mektubu yolladı

TESK Başkanı Palandöken Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT mektubu yolladı
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi bu hafta içi itibariyle yürürlüğe girmek üzere TBMM'de yasalaşmak üzere ele alınacak. Gelişmeler üzerine TESK Başkanı Bendevi Palandöken, kapsamın esnaf ve sanatkarlar içinde çözüm yolu olması gerekliliğine vurgu yapan mektup yolladı.

TESK Başkanı Palandöken Cumhurbaşkanı Erdoğan'a EYT mektubu yolladı - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin kapsamı genişletilmesi için teklif mektubunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti. Esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik sorunları çözülmesi gerekliliğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayı sonunda 23 yıllık sorunun detaylarını kamuoyuyla paylaştı. İlk etapta yaşa takılan ama prim ve sigortalılık süresi itibariyle şartları sağlayan 8 Eylül 1999 öncesi girişli 2 milyon 250 bin kişi emekli edilecek. Düzenleme yasalaşması için Meclis'e intikal ettirildi. 15 Ocak tarihine kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

'ANAYASA'NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'

Palandöken, EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarlara da yer verilmesi gerekliliğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yolladığı mektupta, norm birliği sağlanamadığı için esnaf ve sanatkarların yararlanması hususunda geri planda kaldığı 9 bin iş gününde emeklilik hakkını elde edebildiğini aktardı.

Mektupta, 'SSK'lıların 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor, yine aynı şekilde bayanlar yararlanıyor ama esnaf ve sanatkar olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı önemli. Ayrım yapılmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan esnaf da yararlanmalı. Yani işçiler 5 bin prim günü ile emekli olacakken, esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık ortadan kaldırılmalı.' açıklamalarına yer verildi.

Esnaf ve sanatkarların 2,5 milyon insan gibi düzenlemeye dahil edilmesi yaşanan mağduriyetin giderilmesin haklı sebepler sunuldu.

'ESNAF VE SANATKARIN EYT'DE YARARLANMASI LAZIM'

2000 yılından önceye dikkat çeken Palandöken, '2000 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olamayan esnafa bu sürelerinden faydalanma imkanı verilmeli. Esnaf ve sanatkarın 2,5 milyon insanın istifade ettiği EYT'den yararlanması lazım. Cumhurbaşkanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den EYT'li esnafımızın mağduriyetinin çözülmesiyle ilgili açıklamayı bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 23 yıllık an itibariyle Meclis'te ele alınmak üzere yasalaşmayı bekliyor. Şubat ayında ilk emekli aylıklarını alacakları söyleniyor.