Resmi Gazete'de yayımlandı! İller Bankası'nın sermayesi artırıldı

Resmi Gazete'de yayımlandı! İller Bankası'nın sermayesi artırıldı
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kararlar yayımlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda İller Bankası'nın sermayesinin artırıldığı bildirildi.

Resmi Gazete'de yayımlandı! İller Bankası'nın sermayesi artırıldı - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla İller Bankası Anonim Şirketi'nin sermayesinin artırılmasına karar verildiği bildirildi. 

İLLER BANKASI SERMAYESİ ARTIRILDI

 Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak İller Bankası Anonim Şirketi'nin sermayesi 45 milyar liraya çıkartıldı. Söz  konusu kararın, 6107 sayılı İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun'un 4'ncü maddesi gereğince verildiği bildirildi.

İLLER BANKASI NEDİR?

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra başlatılan kalkınma hamlesine bağlı olarak, şehir ve kasabalarımızın yeniden imar ve inşası konusunda önemli görev ve sorumluluklar üstlenen İller Bankası A.Ş.'nin temeli, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla;

Belediyelerin imar faaliyetlerini finans etmek üzere, 11 Haziran 1933 tarihinde 2301 sayılı Kanunla, 15 Milyon sermaye ile 'Belediyeler Bankası' adıyla kurulmuştur. İller Bankası A.Ş. özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip, özel bütçeli Anonim Şirket statüsünde bir kalkınma ve yatırım bankasıdır.

Bankanın Kuruluş Kanunu uyarınca yalnız Belediyelere yönelik faaliyetlerde bulunması, kuruluş sermayesinin, hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeye paralel olarak artan kredi ihtiyacını karşılayamaması ayrıca, mali kaynağa ve teknik yardıma muhtaç İl Özel İdareleri ile köylerin bu yardım dışında bırakılması ve faaliyet sahasının daha genişletilmesi gibi hususlar göz önünde bulundurularak, Belediyeler Bankasının değişik bir bünyeye sahip kılınması düşünülmüş ve bu düşünceyle kurulan Belediyeler Bankasının, Mahalli İdareler İmar Bankasına dönüştürülmesi için 29 Temmuz 1944 tarihinde TBMM'ye sunulan kanun tasarısı hazırlanmıştır. Bu tasarının Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında Bankanın adı 'İller Bankası' olarak değiştirilmiştir.

İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Köyleri de içine alan İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün kurulması, 13 Haziran 1945 tarihinde kabul edilen ve 23 Haziran 1945 tarihinde de Resmi Gazetede yayınlanan 4759 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle Belediyeler Bankasının görevlerini üstlenerek resmen kurulmuştur.
26 Ocak 2011 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen ve Resmi Gazete'nin 8 Şubat 2011 tarihli nüshasında yayımlanan 6107 sayılı kanunla "İller Bankası A.Ş." ismini almıştır.