Orta gelirliye ucuz konut projesinin detayları netleşti: Ev fiyatları ve kredi oranı belli oldu

Orta gelirliye ucuz konut projesinin detayları netleşti: Ev fiyatları ve kredi oranı belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yeni Evim' orta gelir grubuna yönelik konut projesi detaylarını duyurdu. 100 bin hane ev sahibi olacak. 3 bölge için kredi destek tutarı ve faiz oranı belirlendi. İşte yeni projenini detayları...

Orta gelirliye ucuz konut projesinin detayları netleşti: Ev fiyatları ve kredi oranı belli oldu - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın orta gelirliye ucuz konut projesi detaylarını duyurmasının ardından merak edilen konu başlıkları araştırılmaya başlandı. 'Yeni Evim' orta gelirliye 100 bin yeni konut fiyatı, kredi oranı ve yapılacağı iller belirlendi.

Orta gelirliye yönelik ucuz konut projesi 3 bölge için ayrı ayrı kredi destek tutarı şekillenecek. Aynı şekilde kredi oranı ve evlerin fiyatları tüm detayları haberimizin içeriğinde yer verdik. 100 bin orta gelirli ailenin ev sahibi olması için uzun süredir konut kampanyasında çalışmalar yürütülüyordu. Geçtiğimiz yıl Aralık ayı ekonomiye ilişkin düzenlemeler, EYT, asgari ücret, sözleşmeliye kadro, anayasa değişikliği ve diğer konu başlıklarında hükümet yetkilileri ve TBMM'de yoğun mesai projenin yeni yılda duyurulmasına neden oldu.

16 Ocak'ta başlayacak projenin ilk etabında 100 bin hane direkt sıfır konuta sahip olacak. Yüzde 0,69'dan başlayan kredi oranı, 15 yıl vade ve yüzde 10 peşinat imkanı sağlanarak hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek taksit oranı ve ilk 3 yıl ödeme kolaylığı sağlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Salı günü projeyi duyurdu. Dün 'Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim' projesinin tanımı yapıldı.

KREDİ ORANI 0,69'DAN BAŞLAYACAK

Bakan Kurum, 100 bina hanenin kısa sürede ev sahibi yapılacağını amaçladıklarını belirten açıklamasında, 'Kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız. 0,69'dan başlayan oranlarla konut kredilerindeki 10 yıl vade uygulamasını 5 yıl artırarak 15 yıla çıkarıyoruz. Taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek, hatta birçok taksitte yüzde 25-30'lar seviyesine düşecek. Yüklenici firmalarımız, satacakları konutların bedelinin yüzde 5'i kadar vatandaşımıza destek sağlayacak.' ifadelerini kullandı.

KONUT KAMPANYASI 3 BÖLGEYE AYRILACAK

Bakan Nebati, 'İstanbul 1. bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm illerimiz de 3. bölge olarak belirlendi. Finansman tutarları 1. bölge olan İstanbul'da en çok 5 milyon lira, 2. bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon lira, 3. bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon liradır. 1. bölge ve 2. bölgelerdeki illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacak. 3. bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacak. Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olacak' dedi.

Sıfır konut kampanyasında örnek aylık taksit tutarında geri ödeme imkanında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın üstlenebileceğini söyleyen Nebati, kira usulü ev sahibi olma modelini devreye koyduklarını bildirdi.