Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yapıyor! Gelir Vergisi düzenlemesi ile 2250 TL cebe kalabilir

Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yapıyor! Gelir Vergisi düzenlemesi ile 2250 TL cebe kalabilir
Hazine ve Maliye Bakanlığı son dönemde tartışma konusu olan Gelir Vergisi konusuna düzenleme getireceğinin sinyalini vermişti. Bakanlık tarafından düzenleme yapılacağı kaydedilen Gelir Vergisi ile ilgili beklenen rakam ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yapıyor! Gelir Vergisi düzenlemesi ile 2250 TL cebe kalabilir - Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Gelir Vergisi konusunda düzenlemeye gidileceği kaydedilmişti. Bakanlık konuya ilişkin net bir açıklama yapmasa da üzerinde durulan örnekler belli oldu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi dilimlerine yönelik çalışma yaptığını belirttiği açıklamasında, ''Ocak ayında aldığımız maaşı neden Temmuz'da alamıyoruz.'' eleştirilerinin ortadan kaldırılacağını duyurdu. Gelir Vergisine gelecek düzenleme ile 2 bin 250 liranın cepte kalacağı aktarılırken yeni yılda bu tatarın artışı ile birlikte cepte kalacak paranın miktarı da artacak. 

GELİR VERGİSİ DÜZENLEMESİ GELİRSE 2250 LİRA CEPTE KALACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve BAĞ-KUR'lu çalışanların vergi dilimlerine yönelik iyileştirme yapılmasını isteyen pek çok kuruluş yeni asgari ücret zammı ile birlikte harekete geçmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na sunulan öneri ile  gelir vergilerinde düzenleme isteyen kuruluşlara bakanlık kanadından olumlu yanıt geldiği kaydedildi. SGK ve Bağ-Kur’lu çalışanların vergi dilimlerine yönelik çalışma başlattığı aktarılan bakanlık, söz konusu düzenleme ile maaşların vergi kesintisi nedeniyle her ay azalmasının önüne geçecek. Yapılacak düzenleme hayata geçirilirse şu an için 2 bin 250 lira olan bu vergi kesintisi yeni yılla birlikte yakalayacağı artışla birlikte çalışanın cebine kalacak. Yani yeni yılda cepte kalan tutar daha da yükselecek.

GELİR VERGİSİ YÜZDE 15 OLARAK HESAPLANIYOR

Gelir vergisi matrahı 2022 yılı tarifesine göre 32 bin liraya kadar yüzde 15 olarak hesaplanıyor.  Kişi ve işletmelerin elde ettiği gelir üzerinden alınan Gelir Vergisi, gerçek kişilerin tabi olduğu gelir vergisi bir yıl boyunca elde edilen kazanç üzerinden veriliyor. Söz konusu çalışma sayesinde asgari ücretle vergi oranları arasında makas daralmasının önüne geçilecek. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zamla birlikte gelir vergisi dilimleri güncellenmediği için ücret kayıpları oluştu. Bakanlık tarafından konuya ilişkin net bir açıklama beklenirken gelecek düzenleme ile bu kayıpların önüne geçilmesi ön görülüyor.

YENİ VERGİ DİLİMLERİNİN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden değerleme oranını alt ve üst sınır olarak indirme, artırma yetkisi bulunurken 2023 yılı gelir vergisi dilimleri Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra netleşecek.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetki kullanmaması durumunda oluşacak yeni vergi dilimlerine göre birinci dilimde 71 bin 337 liraya kadar alınan vergi yüzde 15, ikinci dilim 156 bin 61 liraya kadar alınan vergi yüzde 20 olacak, üçüncü dilimde 378 bin 981 liraya kadar alınan vergi yüzde 27 olacak. Dördüncü dilim 1 milyon 961 bin liraya kadar alınan vergi yüzde 35, beşinci dilim de 1 milyon 961 bin lira üstü alınan vergi yüzde 40 gerçekleşecek.

MEVCUT GELİR VERGİSİ 

2022 yılında uygulanan gelir vergisi tarifesi ise şöyle;

  • 32 bin liraya kadar yüzde 15
  • 70 bin liranın 32 bin lirası için 4 bin 800 lira, fazlası için yüzde 20
  • 170 bin liranın 70 bin lirası için 12 bin 400 lira, fazlası için yüzde 27
  • 880 bin liranın 170 bin lirası için 39 bin 400 lira, fazlası için yüzde 35
  • 880 bin liradan fazlasının 880 bin lirası için 287.900 lira fazlası için yüzde 40 olarak alınıyor.