Cinsel istismara karşı yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı! Araştırma komisyonu kuruldu

Cinsel istismara karşı yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı! Araştırma komisyonu kuruldu
Altı yaşındaki kız çocuğunun istismar edildiği ortaya çıkmıştı. AK Parti milletvekillerinin önergesiyle TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulma kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cinsel istismara karşı yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı! Araştırma komisyonu kuruldu - Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in altı yaşındaki çocuğu evlendirilerek istismar edilmişti. Olay yıllar sonra ortaya çıktı. Konu üzerine milletvekilleri yeni önerge verdi. TBMM'de yaşanan bu ve benzeri olayların araştırılması için komisyon kurulma kararı alındı.

Altı yaşında evlilik adı altında o yaştan itibaren kız çocuğunu istismar eden kişi ve olaya göz yuman herkesin hakkında tutuklanma kararı verildi. Olay incelenmek üzere TBMM'ye taşınmak istendi. Yeni önerge sonrası bu ve benzeri olayların tekrar yaşanmaması adına Meclis'te araştırma komisyonu kuruldu.

Geçtiğimiz hafta AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve beraberindeki AK Parti kadın milletvekillerinin yer aldığı imzalı önerge dün karara bağlandı. Oylama sonucu kabul edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. İmza yetkisi devreye girmesiyle karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU

Meclis'in 3 Ocak 2023'teki 44. birleşimde aldığı karar sonrası Resmi Gazete'de alınan karar;

'Altı yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik adı altında cinsel istismara maruz bırakılması olayının araştırılarak benzer olayların yaşanmaması ve her türlü çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98., İçtüzük'ün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasına, bu araştırmayı yapacak komisyonun 19 üyeden kurulmasına, komisyonun çalışma süresinin Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olmasına ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına, Genel Kurul'un 03.01.2023 tarihli 44. birleşiminde karar verilmiştir.' ifadelerine yer verildi.

27 Aralık 2022'de TBMM Başkanlığına Özlem Zengin ile AK Parti milletvekillerinin imzasıyla konuya ilişkin hazırlanan Meclis Araştırma önergesinde, '6 yaşındaki bir çocuğumuzun sözde evlilik adı altında her yönden istismara açık bir birlikteliğe maruz bırakıldığı ve bunun sonucunda duygusal ve cinsel yönden istismara uğradığı yönündeki haberlerle geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıdı.

Bu kapsamda çocuğumuzun, 6 yaşındayken sözde evlilik adı altında her yönden istismara açık bir birlikteliğe maruz bırakıldığı ve bunun sonucunda duygusal ve cinsel yönden istismara uğradığı yönündeki haberler kapsamında söz konusu elim hadisenin sosyolojik, ailevi ve çevresel etkenler de göz önünde bulundurularak tüm yönleriyle araştırılıp kamu vicdanını tatmin edecek ve kamunun bilgi talebini karşılayacak şekilde şeffaflığa kavuşturulması; benzer hadiselerin ve her türlü çocuk istismarının engellenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi; ayrıca çocukların temel hak ve özgürlüklerinden en üst düzeyde yararlanmaları ve her türlü istismardan korunmaları noktasında karşılaşılan sorunların tespit edilerek bunlarla mücadele için yeni çözüm yollarının geliştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.' açıklamaları kullanıldı.

Bu ve buna benzer olaylar araştırılarak suçlular belirlenecek. Hakkı olan hükmü sahiplenerek gerekli cezai işlemler uygulanacak.