Çiftçiler Ekim'de kışlık üretime başlayacak! Çiftçilere destek artacak mı destekler ne zaman hesaplara yatacak işte o tarih

Çiftçiler Ekim'de kışlık üretime başlayacak! Çiftçilere destek artacak mı destekler ne zaman hesaplara yatacak işte o tarih
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Üretici ile market arasındaki fiyat farkında uçurumun olduğu halka ilk elden satılan ürünlerdeki fiyat artışında rekor seviyelere çıkan ürünler açıklandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Üretici ile market arasındaki fiyat farkında uçurumun olduğu halka ilk elden satılan ürünlerdeki fiyat artışında rekor seviyelere çıkan ürünler açıklandı. Marketlerde artan meyve sebze fiyatları ile birlikte çiftçilere ödenecek destek fiyatları, yeni destek programına ilişkin detaylar...

TZOB Başkanı Bayraktar, üreticilerin kış ayı ekimlerine başladığı yakın tarihte çalışmalarının sağlıklı biçimde halka ulaştırılması için verilen desteğin arttırılması yönünde talepte bulundu. Çiftçilerimiz üretimde artan gübre, ilaç, tohum, zirai ilaç, makine ve işçi ücretlerinde artan fiyatlar nedeniyle kar marjlarının hiç olmadığı kadar düştüğü farklı ekim ve daha çok kazanç sağlayacağı alanlara yönelerek ne yazık ki yaşanılan kriz sebebiyle bir türlü istenileni elde edemediği çoğu vatandaş artık eğilimlerini farklı alanlara yöneltme gereksinimi duymaya başladı. Üreticilerin üretimde kalmaları için desteklerinin arttırılması gerekliliği günden güne artmaya başladı. Önce destek ardından üretimler yapılacağı yönünde sert talepler bulunuyor.

EN FAZLA MAYDANOZ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Bayraktar, ''Üreticilerimiz yakında kışlık ekimlere başlayacak. Üreticilerimizin üretimde kalmalarını sağlamak için girdi destekleri artırılmalı, ekimden önce destekler açıklanmalı ve en kısa sürede üreticilerimize verilmelidir.'' dedi. Sözlerine şöyle devam etti, ''Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 92,6 ile sivri biber, en fazla azalan ürün ise yüzde 14,4 ile elma oldu.'' açıklamalarıyla market fiyatlarında artışa değindi.

TARIMSAL KALKINMA DESTEK ÖDEMELERİ ARTACAK MI?

Çiftçilere destekler geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin ilk ağızdan belirttiği veri ve açıklamalara göre 96 milyon 780 bin liralık destek verildiğini açıklamıştı. Çiftçilerin hesaplarına aynı gün yatan destek ödemeleri sonrası akıllara gelen tek soru, ''Tarımsal Kalkınma destekleri artacak mı?'' sorusuna ilişkin net açıklama daha gelmedi. Bu yönde resmi duyuruda bulunmuyor.

Ülkemizde tarım sektörüyle uğraşan yüzyıllardır aile boyu meslek biçimine dönüştürülen çiftçilik, günümüzde ağır olumsuz ekonomik şartlar nedeniyle bir şekilde düzlüğe çıkamayarak kazançlarında yaşanılan düşüş ile birlikte dünya birincisi olduğumuz ürünlerde yıllık miktar yavaş yavaş düşmeye başladı. Bir ülkeyi kalkındıran, ciddi miktarda gelir sağlayan ve temel ürünlerin sağlanmasında tarım bir numarayı almaktadır. Hollanda, Endonezya gibi tarım ülkeleri sanayi şartları yanı sıra yıllık ihracat rakamlarının yüzde 50'den fazla çoğunluğu bu alanda sağlamaktadır. Yüzölçümü olarak küçük ülkeler olsa da dünyada toprak kiralama yöntemini kullanıp, tarımda teknoloji ile gelişen endüstriyel yöntemle az uğraş çok gelir mantığıyla çalışmalarını şekillendirmektedirler.