Evliliklerde her ne kadar bazı şeyler yolunda da ilerlese zaman içinde ortaya çıkabilecek olan sorunlar meydana gelebilmektedir. Durum bu şekilde olunca da çiftlerin yaşadıkları sorunları aşabilmeleri için her anlamda bir destek almaları gerekmektedir. Bu destekler aile içinde yaşanan ve yaşanabilecek sorunların durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda son derece önemlidir.
Bu noktada da aile danışmanları kişiler tarafından en çok aranılan meslekler arasına girmiştir. Çiftlerin aile içi problemlerini çözerek evliliklerine e hayatlarına daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için gerekli görülen bu danışmanlık sayesinde kişilerin kendi aralarında yaşayabilecekleri problemlere bir uzman eşliğinde müdahale edilmektedir.
AİLE DANIŞMANI NEDİR?
Çiftlerin ya da aile bireylerinin ev ortamında yaşayabilecekleri ya da yaşadıkları sorunları aşabilmeleri adına bazı müdahaleler yapan kişilere Aile Danışmanı denmektedir. Aile Danışmanları aile içerisinde yaşanan konuları tartışarak bazı konulara ve kavramlara çözüm bulmaktadır. Bu çözümler kimi zaman aile bireyleri ile tek tek yapılırken kimi zaman da tüm ailenin bir arada olması için yapılabilmektedir.
AİLE DANIŞMANI NE İŞ YAPAR?
Aile Danışmanlarının bilinmesi gereken belli başlı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar başlıca şu şekildedir;
- Terapi sırasında hangi konuların görüşülmesi gerektiğini belirlemek
- Gözlem, test ve görüşme yolları ile ailenin tüm üyeleri hakkında bilgi toplamak
- Aile bireylerinin yaşadıkları duygusal ve finansal zorluklarda danışanlarını bilgilendirmek
- Gerekli durumlarda tedavi konusunda yardımcı olmak ve hizmet sunmak,
- Ciddi durumlarda (özellikle aile içi şiddet ve çocuk danışmanlar için) kolluk görevlileri ile iletişime geçmek
- Dosyaların gizlilik esasına uymak
- İlaç tedavisine başlanmasının gerekli görüldüğü durumlarda psikiyatri uzmanına başvurmak gerekmektedir.
KİMLER AİLE DANIŞMANI OLABİLİR?
Aile Danışmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin 4 yıllık eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bu eğitimler psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp ve çocuk gelişimi olarak bilinmektedir. Kişisel olarak da bakıldığı zaman ikna becerisi yüksek, gözlem becerisine sahip, iletişim ve çözüm becerisine sahip insanların aile danışmanı olma ihtimalleri daha yüksektir.
AİLE DANIŞMANI MAAŞLARI NE KADAR?
Bu alanda çalışmak isteyen kişiler için belirlenen rakamlar kişinin iş tecrübesi ve çalıştığı ortama göre değişiklik gösterse de ortalama olarak Aile Danışmanları aylık 8.000 TL kazanmaktadır.
AİLE DANIŞMANLIĞI ÜCRETLİ Mİ?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan bu hizmet tamamen ücretsizdir. 81 ildeki tüm vatandaşların faydalanabileceği bu hizmet sayesinde uzman personeller tarafından vatandaşlar faydalanabilmektedir.