İletişim Başkanlığı'ndan sahte belge bilgilendirmesi: 37 tutuklama, 199 dava
İletişim Başkanlığı DMM tarafından hazırlanan kapsamlı raporda, kamu sistemlerine sahte e-imzalarla erişim sağlandığı ve sahte belgeler üretildiği ortaya konuldu. Soruşturma kapsamında 220 kişi hakkında işlem yapılırken, dezenformasyon faaliyetlerine ilişkin iddialara da resmi açıklık getirildi.
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Türkiye'nin dijital kamu altyapılarını hedef alan kapsamlı bir sahtecilik girişimine dair yürütülen adli süreç ve bilgi kirliliği faaliyetlerine yönelik çarpıcı bir rapor yayımladı. Gazi Üniversitesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iş birliği içinde hazırlanan raporda, kamu sistemlerine sahte e-imzalar aracılığıyla sızılarak organize belge sahteciliği yapıldığı ortaya koyuldu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, 35 kamu görevlisine ait e-imzanın kopyalanarak bazı resmi sistemlere erişim sağlandığı, bu yöntemle 57 sahte üniversite diploması, 108 sahte sürücü belgesi ve 4 sahte lise diploması üretildiği tespit edildi. Söz konusu belgelerin, yalnızca iki örnek dışında herhangi bir kamu işlemi ya da meslek uygulamasında kullanılmadığı da kaydedildi.
Dijital Sahtecilik Soruşturmasında 37 Tutuklama
220 şüpheli hakkında adli işlem yapılan soruşturma kapsamında, 199 kişi hakkında kamu davası açılırken 37 kişi tutuklandı. 150 kişi hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. DMM’nin raporunda, yürütülen adli soruşturmanın yalnızca sahtecilik boyutunu değil; dezenformasyon faaliyetleriyle kamuoyunun yanlış yönlendirilme çabalarını da ele aldığı vurgulandı.
Dezenformasyon İddialarına Resmi Yanıtlar
Rapor, kamuoyunda yayılan pek çok spekülatif iddiaya da resmi kurum açıklamaları ve adli bulgular ışığında yanıt verdi:
“400 akademisyen usulsüz atandı” iddiası asılsız çıktı. Bu kişiler arasında MEB öğretmeni veya üniversite akademisyeni bulunmuyor.
“ÖSYM puanları değiştirildi” iddiası, ÖSYM ve emniyet birimlerinin teknik denetimleriyle çürütüldü.
“Narkotik sistemine sahte torbacı ataması yapıldı” iddiasının teknik olarak mümkün olmadığı belirtildi.
“E-Devlet’e sahte diploma yüklendi” iddiasında geçen belgelerin sistemden fark edilip çıkarıldığı ve herhangi bir işlemde kullanılmadığı açıklandı.
BTK: Sahte NES’ler Adana’daki Bir Bayiden Alındı
Sahte e-imzaların sahte kimlik belgeleri ile Adana’daki bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı bayisinden temin edildiği belirlendi. BTK’nın denetimleri sonucunda, bu sahte Nitelikli Elektronik Sertifikalar (NES) iptal edildi. Vatandaşların kendi sertifikalarını sorgulayabilmesi için kamu bilgilendirmeleri yapıldı. Ayrıca BTK Başkanı ve bazı yardımcılarının e-Devlet hesaplarına da sahte NES’lerle erişim sağlandığı tespit edildi.
Devlet Kurumlarından Koordineli Müdahale
İlk şüpheli girişimin Ağustos 2024’te tespit edilmesiyle başlayan süreçte, Ocak ve Mayıs 2025’te iki büyük operasyon gerçekleştirildi. İçişleri, Adalet ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları da sürece etkin şekilde dahil oldu.
Bakmadan Geçme