İkinci el araçlar için yeni zorunluluk! Noter onaylı ekspertiz raporu istenecek!
İkinci el satışlarında getirilen yeni düzenlemelere bir yenisi daha eklendi. Bundan kısa bir süre önce 6 ay ve 6 bin kilometre şartına ek olarak şimdi de noter onaylı ekspertiz raporu zorunluluğu getirildi.
Bundan kısa bir zaman önce galericilerin stoklardan kar etmesini engellemeye yönelik bir düzenleme getirilmişti. Bu düzenlemede 6 ay ve 6 bin kilometre şartı için yeni maddeler eklendi. Amacın ise araç alıp satarak suiistimal eden kişilerin önüne geçmek olduğu da belirtildi. Durum bu şekilde olunca da pek çok kişi tarafından yeni düzenlemenin maddeleri merak konusu oldu.
RAPOR ARTIK MECBUR TUTULACAK!
Bir önceki düzenlemenin ardından bu defa yeni düzenleme ile birlikte her bir satıştan önce en fazla 3 gün önce noter onaylı ekspertiz raporu gerektiği açıklandı. Bu rapora göre ise satış sırasında "Ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğün bulunacağı" açıklandı.
Bu sayede de hem önce çıkarılan düzenlemeye bir destek oluşturulurken hem de araç alım satımlarda daha da güvenli bir ortamın çıkmasının sağlanması amaçlandı.
Yapılan bu yeni düzenleme ile birlikte artık araç alım satan yapan ekspertizlerin ikinci el araç satarken tüm bilgileri ile birlikte ekspertize götürmeleri gerekmektedir. Bunların yanı sıra ise götürülen ekspertizlerin elde edilen sonuçların da noter onaylı olması gerekmektedir. Bu amaçla da yapılan düzenleme konusunda yetkili kişiler tarafından da tedbirlerin alınması halinde gerekli kontrollerin ya yapılacağı bilinenler arasında yer almış oldu.
Bakmadan Geçme