Yaşanan bazı olumsuz durumlar sonrasında çalışanın iş akdine son verilmesi durumunda çalışanların bazı hakları bulunuyor. İhbar tazminatı hakkı da çalışanlara verilen bu haklardan bir tanesi. İhbar tazminatı nedir, nasıl hesaplanır, kimler alabilir?
İHBAR TAZMİNATI NEDİR?
İhbar tazminatı, işverenin iş akdini tek taraflı feshetmesi durumunda işçinin hak ettiği bir durumdur. Çalışan, iş sözleşmesi feshedilmeden önce işveren tarafından belli bir süre önce işten çıkarılacağına dair bilgilendirmelidir. Bu bilgilendirmenin işveren tarafından yazılı olarak ve çalışanın işyerindeki kıdemine göre yapılmak durumunda. Çalışana bilgilendirme yapılmadığında işveren ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
Çalışanan performansı, olumsuz davranışları ya da başka sebeplerden ötürü işten çıkarılacak olması durumunda bunun işveren tarafından çalışana bildirilmesi gerekiyor. Deneme süresi içerisinde iş akdinin feshedilmesi durumunda ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu yoktur. Haklı nedenlerle feshetme durumunda yine ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu yoktur.
ÇALIŞANA BİLDİRİM SÜRESİ NE KADAR?
*6 aydan az çalışanlar için 2 hafta
*6 ay ile 1,5 yıl arası çalışanlar için 4 hafta
*1,5 ile 3 yıl arası çalışanlar için 6 hafta
* 3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta
İSTİFA EDEN ÇALIŞAN İHBAR TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?
İstifa edecek çalışanın da işten ayrılmadan önce bunu işverene bildirmesi gerekiyor. İstifa eden çalışanın işverenden ihbar tazminatı talep etme hakkı yoktur. İşçi istifa ettiğinde iş sözleşmesi sona erdiği için ihbar tazminatı ödenmek zorunda değildir. İhbar süresi içerisinde işten çıkacağını işverene bildirmeyen işçi, işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.