Yılda Bir Milyon Nüfus Artıyor, Biz Kendi Nüfusumuzu Doyuramazsak...

Yılda Bir Milyon Nüfus Artıyor, Biz Kendi Nüfusumuzu Doyuramazsak...
İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın'dan Tarım Politikalarına Sert Tepki: "Yılda Bir Milyon Nüfus Artıyor, Biz Kendi Nüfusumuzu Doyuramazsak..."

İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, TBMM'de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarım politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Günaydın, "Ülkemiz, dünyada tarımın ilk kez başladığı topraklar. Çok verimli topraklara, suya, güneşe ve berekete sahibiz. Ancak şu anda dışa bağımlıyız.

Buğdayda, arpada, soyada, mercimekte, nohutta, ayçiçeğinde, mısırda, pamukta, hayvansal ürünlerde tamamında dışa bağımlıyız. Yılda 25 milyon ton yem üretiyoruz, bunun 13 milyon tonluk ham maddesi dışarıdan geliyor. Dışarıdan ham madde ithal edemezseniz hayvancılık yapamazsınız. Tarımsal ham madde dış ticaretinde yılda 5 milyar dolar açık veriyoruz. Bu memlekette yem, yağ ve gıda sanayisinin açığını kapatamazsınız, insanlarınızı doyuramazsınız." dedi.

Günaydın, son 20 yılda çiftçilerin 3 milyon 700 bin hektar alanda tarım yapmaktan vazgeçtiğini belirterek, "Sudan'da ne kadar alan kiralamaya kalkıştınız? 700 bin hektar. Yani memlekette çiftçi 3 milyon 700 bin hektar alanda tarım yapmaktan vazgeçiyor, siz buna bir çare üretmek yerine Sudan'da 700 bin hektar alanda kiralama yapmaya kalkışıyorsunuz. Bu akla aykırı." ifadelerini kullandı.

Günaydın, tarım bakanlarının vizyonsuzluk suçlamasına da yanıt verdi. "Ben ziraat mühendisiyim, hayatımı bu işlere vermişim. Bir insan bir konuyu bilmiyorsa uzmanına danışır ve bir başkasını vizyonsuzlukla hiç olmazsa suçlamaz. Arkadaşlar, söyleyelim; üzerinden on yıl geçmiş, milyarlarca dolar para harcamışsınız, yönetim kurulu üyesi olarak atadığınız adamlara maalesef oralardan da maaş ödemişsiniz, orta yerde kocaman bir sıfır var. Bir kere daha söylüyorum: Eğer vizyon arıyorsanız, neden bu memlekette çiftçi 3 milyon 700 bin hektar alanda çiftçilik yapmaktan vazgeçiyor? Bunu araştırın, bunun çözümünü üretin." dedi.

Günaydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yılda bir milyon nüfus artıyor ve eğer biz kendi nüfusumuzu doyuramazsak, dışarıya gıdada net bağımlı hâlimizi artık geri dönülmez bir noktaya getirirsek, bu hepimizin bildiği gibi Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığının da tehlikeye girmesi anlamını taşır.

Şimdi şu soruyu sorarak bitireceğim: Biraz evvel millî eğitim bakanlarını saymıştım, şimdi de tarım bakanlarını sayayım: Mehdi Eker, Faruk Çelik, Bekir Pakdemirli, Vahit Kirişçi, İbrahim Yumaklı. Bunların bir kısmına Türkiye'nin ziraat mühendisleri toplansa altı ayda tarımı öğretemezler; bunu saygısızlık yapmak için söylemiyorum, uzmanlıklarının olmadığı için söylüyorum. Sorun tam da şudur: Bu arkadaşlardan hangisi on yıllık bu fiyasko konusunda bir öz eleştiri vermişlerdir? Bize vizyon dersi vermek yerine özür dileme ve öz eleştiri yapma zamanıdır."

Günaydın'ın açıklamaları, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Birçok kullanıcı, Günaydın'ı haklı bularak, tarım politikalarının acilen değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.