Yeni karar GİB tarafından duyuruldu! 1 Ocak 2024 tarihine kadar zorunluluk getirildi!

Yeni karar GİB tarafından duyuruldu! 1 Ocak 2024 tarihine kadar zorunluluk getirildi!
Yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için yeni kararlar alındı. Üretilen ya da ithal edilen demirlerde İDİS bileşenlerinin kullanılması zorunlu hale getiriliyor.

İnşaat demiri üreten ya da ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerine 1 Ocak 2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunlu getirildi. Alınan bu yeni karar kapsamında, İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alış ve satışı ile kullanımı yapılmayacak.

Gelir idaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’ de yayımlanan İDİS uygulama genel tebliğine göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Tarafından kurulacak sistem kapsamında üretici veya ithalatçı tarafından inşaat demirine güvenlikle etiket ya da güvenlikli işaret uygulaması, üretim faaliyetleri ile ilgili temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması; üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dahil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi, bu verilerin Darphane tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve GİB’e aktarılması zorunluluğu getirildi.

İDİS DIŞI DEMİR KULLANILAMAYACAK

Alınan yeni karar kapsamında güvenlik işaretine sahip olamayan inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alış ve satışı ile kullanımı gerçekleştirilemeyecek. Yurt içerisinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için üretim tesislerinde ve inşaat demiri ithal eden firmalar için Darphane tarafından belirlenecek alanlarda İDİS bileşenleri kurulacak. Darphane tarafından belirlenen özellikleri içeren güvenlik etiketleri ve işaretleri, demirler üzerinde kullanılacak ve tüm alanlarda sadece bu demirlerin kullanımına izin verilecek.

ŞİFRE İLE SİSTEME BİLGİLER GİRİLECEK

Yeni uygulama ile inşaat demiri satan ya da satın alanlar, kendilerine verilecek olan kullanıcı adı ve şifre ile sistemlere teslimi alış ve satış belgelerini girecek. Güvenlikli etiket ya da işaret birimi fiyatları ise, maliyet unsurları göz önüne alınarak Darphane tarafından belirlenecek.