Vergi ve kredi yapılandırması örnek ödeme tablosu açıklandı. Yapılandırmaya hangi borçlar dahil edilecek? Taksitler nasıl yapılacak? Tüm sorunları cevabı yanıt buldu. İşte tüm detaylar....
Taksit 48 aya kadar uzayabilecek
Ekonomi Yazarı Faruk Erdem’in Yeni Asır’daki yazısına göre, geçmiş dönemlerde olan yapılandırma yasalarından farklı olarak yeni yapılan düzenlemede kapsam daha geniş olacak. Daha önce kapsama dahil olmayan adli para cezaları da bu tasarıda olacak. Belediyelere ait olan borçlar ve Genel Sağlık Sigortası prim borçları da yeni düzenlemede yerini alacak. Ayrıca bir başka değişiklik de taksit sayılarında olacak. Daha önceki dönemlerde iki ayda bir ödenen ve en fazla 36 aya kadar olan vadeler bu yapılandırma ile birlikte aylık olarak ödenecek ve 48 aya kadar taksit imkanı olacak.
Son tarih 30 Nisan 2023 olarak belirlendi
Yeni tasarının bir diğer özelliği de hem kapsama alanına giren tarihin uzun olması hem de başvuru için yeterli zamanın tanınmış olması. Bu duruma göre borçlar için 31 Aralık 2022 belirlendi. Bu tarihe kadar kesinleşmiş tüm borçlar kapsama dahil edilirken icralık veya davalık olan tüm alacak ve borçlar için de yapılandırma imkanı olacak. Borç yapılandırmasına rahat bir şekilde başvuru yapılabilmesi için tarih uzun tutuldu. Son tarih 30 Nisan 2023 olacak şekilde tasarlandı. Düzenlemede yer alan başka yenilik ise taksitlerini aksatanlarla oldu. Daha önceki yasa tasarısında bir takvim yılında iki taksit aksatma hakkı bulunuyorken bu yasada ise üç hak tanındı. Bu yasada da diğerlerinde olduğu gibi ilk iki taksitin zamanında ödenmesi şartı yer almaktadır. Başvuruda bulunan vatandaşların tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı yapılacak.
Örnek ödeme tablosu ise şu şekilde
Anapara borcu: 10.000 TL
Toplam borç: 15.000 TL
12 ay taksit (1.09): 10.900 TL
Aylık Taksit: 908 TL olarak belirlendi.