Uzmanlar, Doğu Anadolu Fayındaki depremin İstanbul’da depremi tetikler mi sorusunu yanıtladı!

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) 6 Şubat’ta Doğu Anadolu Fay Zonu’nda meydana gelen depremlerin, Marmara Fay hattını etkileyip etkilemediğini, İstanbul’da depremi tetikleyip tetiklemediğine dair soruları yanıtladı.

Uzmanlar, Doğu Anadolu Fayındaki depremin İstanbul’da depremi tetikler mi sorusunu yanıtladı!

6 Şubat 01:17:34 UTC'de, Türkiye'nin güneydoğusunda 7,7 büyüklüğünde güçlü bir deprem meydana geldi ve ardından, sadece 10 dakika sonra meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki güçlü sarsıntı da dahil olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Sarsıntı, nüfusu 2 milyondan fazla olan Gaziantep bölgesinde meydana geldi.

Türkiye iki büyük aktif deprem bölgesi ile kesişmektedir. Bu sabahki sarsıntılar Doğu Anadolu Fay Zonu ( DAFZ ) boyunca meydana geldi . Burada Anadolu ve Arap levhaları buluşur ve yanal (sol-yanal) olarak birbirlerini geçerek yaklaşık 1,4 cm/yıl oranında hareket ederler ( Bulut vd., 2012).). Bu sürtünme, düzensiz aralıklarla, bazıları şiddetli olan depremlere neden olur.

Son 100 yılda, DAFZ boyunca sismik aktivite alışılmadık derecede sessiz olmuştur (Kuzey Anadolu Fay Zonu -NAFZ'nin aksine). Yani tüm bölge bu uzun süre boyunca gerilim oluşturuyor ve bu sabahki gibi bir depremin olması an meselesiydi. DAFZ'nin güneybatı kısmı 180 km uzunluğunda ve yüzeyden yaklaşık 20 km derinliğe kadar (tüm sismojenik/kırılgan kabuk boyunca) aktive edilmiştir. Aslında, DAFZ'nin geri kalan bölgelerinin birikmiş enerji tarafından kritik bir şekilde gerilmeye devam etmesi veya hatta bu sabahki sarsıntılarla sismik aktivitede ilerlemesi muhtemeldir.

Bu sabah meydana gelen depremlerden etkilenen bölge, DAFZ, Ölü Deniz Dönüşüm Fayı (DST, ayrıca Akabe Körfezi'ne uzanan bir kıta levhası kenar fayı ve Kıbrıs Yayı) arasında üç tektonik levha sınırından oluşan üçlü bir düğüm oluşturuyor. , Hellenic Arc'a benzer bir dalma zonu.

Büyük mesafe nedeniyle, bu depremin İstanbul bölgesini etkilemesi veya güçlü depremlere yol açması pek olası değildir (sadece 2 veya 3 küçük olay dinamik olarak tetiklenmiş gibi görünmektedir, statik tetikleme (Coulomb gerilmeleri): veriler hala hesaplanacak).

Gerçekler:

Depremden önce M > 4 olan bir ön sarsıntı olmadı.
En yakın GEOFON istasyonu Kıbrıs'tadır: 400 km uzaklıktadır.
Erken uyarı sistemi sadece Marmara bölgesi için uygulanmaktadır. Şu anda sadece elektriği ve gazı kapatmaya yöneliktir.
Merkez üssü:37.23°K 37.05°D, derinlik 10km

SONRAKİ HABER