Uzman isimden hamsi avcılığı konusunda çağrı! “Ertesi yıl kaliteli, daha ucuz besin yeriz”

Uzman isimden hamsi avcılığı konusunda çağrı! “Ertesi yıl kaliteli, daha ucuz besin yeriz”
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer, hamsi popülasyonunu kurtarmak için 1 sene av yasağı önerisinde bulundu. Dinçer, ertesi yıl daha kaliteli ve ucuz besin yeriz dedi.

Dinçer: “Sürdürülebilir kaliteli hamsi avcılığında gerçekten dikkatli olmamız lazım. Bu stoku tekrar eski günlerine kavuşturmak için gerekli duyarlılığı göstermemiz lazım. Naçizane önerim, hamsi avcılığının hiç olmazsa bir yıl gene durdurulmasında ısrar ediyorum” ifadelerini kullandı. İşte detaylar…

Uzman isimden öneri!

Bu sezon balık tezgahlarında az görünen hamsinin bölgede avlanabilir boy uzunluğunun 9 santimin altında kalması popülasyonu da oldukça olumsuz etkiledi. Son dönemlerde aralıklı şekilde yapılan hamsi avcılığı yasağında kısıtlamaların yetersiz olduğunu belirten uzmanlardan bir öneri geldi. Hamsi avcılığında 1 yıl av yasağı yapılması hakkında öneride bulundu.

“1 yıl durdurulmasında ısrar ediyorum”

Sürdürülebilir hamsi avına 1 yıl ara verilmesi gerektiğini vurgulayan Dinçer; “Her yıl yine şikayet ettiğimiz gibi hamsinin 4 aylık bir periyotta avcılığı sürdürülebilir olması gerekirken bir bakıyorsunuz bir hafta var, 10 gün sonra tekrar yok, bir ay sonra bir daha görüldü ve bir daha gitti. Şimdi özellikle bu sene hem sezonu erken kapatıldı hem de sezondan istenilen miktarda hamsi avcılığı gerçekleştirilemedi. Yeterince sürüler oluşturulmamıştır. Sürüler dağınıktı ve avlanan hamsi de son derece küçüktü. İri hamsi olarak bize sunulan ise muhtemelen gırgır gemilerinde ya elekten geçirilerek veya daha sonra da tasnif edilmek suretiyle bize sunuldu. Dolayısıyla sürdürülebilir kaliteli hamsi avcılığında gerçekten dikkatli olmamız lazım. Bu stoku tekrar eski günlerine kavuşturmak için gerekli duyarlılığı göstermemiz lazım. Naçizane önerim, hamsi avcılığının hiç olmazsa sezonunda bir yıl durdurulmasında ısrar ediyorum. Ertesi yıl kaliteli, daha ucuz besin yeriz” ifadelerini kullandı.