Türkiye 100 il oluyor! 19 yeni il geliyor: İşte kriterleri sağlayan o ilçeler

Türkiye 100 il oluyor! 19 yeni il geliyor: İşte kriterleri sağlayan o ilçeler
Geçtiğimiz günlerde MHP Lideri Devlet Bahçeli yaptığı açıklamasında 19 ilçenin daha il olabileceği sinyalini vermişti. Bu durum il olmayı bekleyen ilçeler için büyük bir heyecan yaratmıştı. Türkiye resmen 100 il oluyor.. İşte il olacak o ilçeler..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden sonra Türkiye Yüzyılı vurgusu yaparak bu süreç içerisinde yeni adımları atacaklarını duyurmuştu. MHP Lideri Bahçeli ise yaptığı açıklamasında Türkiye’nin 100. Yılında 100 yeni il 1000 yeni ilçe vurgusu yapmıştı. Son dönemlerde ortaya atılan bu iddialar il olmayı bekleyen ilçeler için büyük heyecan yarattı.

BAHÇELİ AÇIKLAMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz gün partisinin grup toplantısında konuşurken "Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür" demiş yeni 19 ilin daha katılabileceği sinyalini vermişti.

YEREL SEÇİMDEN SONRA

NTV’nin aktardığı habere göre AK Parti’nin 100 il için hazırlıklara başladığı ancak uygulamanın yerel seçimlerden sonra olacağı iddia edildi. Bunun için TBMM’den yeni yasanın çıkması gerekiyor. Yeni il ve ilçelerin yerel seçimlerden sonraya kalmasının daha uyun olacağı düşünülüyor.

İL OLMA KRİTERİNİ TAŞIYAN O İLÇELER

İl olmak için baz şartları taşımak gerekiyor. Özellikle o ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Bunun dışında ulaşım durumu, mevcut şehirleşme, ekonomik ve eğitim durumu gibi kriterlere bakılıyor.

1.       ANTALYA- ALANYA

2.       MERSİN-TARSUS

3.       BURSA-İNEGÖL

4.       KONYA-EREĞLİ

5.       TEKİRDAĞ-ÇORLU

6.       ANTALYA-MANAVGAT

7.       ORDU-ÜNYE

8.       BALIKESİR-EDREMİT

9.       MUĞLA-FETHİYE

10.   MARDİN-MİDYAT

11.   HAKKARİ-YÜKSEKOVA

12.   VAN-ERCİŞ