Tüm evli çiftleri ilgilendiriyor! Yargıtay bu davranışları boşanma sebebi olarak sayacak

Tüm evli çiftleri ilgilendiriyor! Yargıtay bu davranışları boşanma sebebi olarak sayacak
Evli çiftlerin arasında yaşanan bazı anlaşmazlıklar sonucunda Yargıtay tarafından verilen kararlar gündem oldu. Eşler arasında yaşanan sözlü tartışmaların ve bazı davranışların mahkeme tarafından boşanma sebebi olarak sayıldığı öğrenildi.

Bir süre önce eşinin kendisi ve çocukları ile ilgilenmediklerini dile getirerek eşine boşanma davası açan kadın Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Yaptığı başvuru ile birlikte davacı kadının mahkeme tarafından davasının reddedildiği öğrenildi. Fakat boşanmak isteyen kadın bu durumun peşini bırakmayarak kararı istinafa götürdü. Fakat yine kadının reddedilmesi ile birlikte devreye Yargıtay girdi. Yargıtay tarafından alınan karar ise adeta çiftler için emsal niteliğinde oldu. 

İLGİSİZLİK BOŞANMA NEDENİ SAYILDI! 

Konunun Yargıtay'a taşınması ile birlikte pek çok vatandaşı ilgilendiren karar ortaya çıktı. İlgi göstermeyen eşin kadına yani kendi eşine psikolojik şiddet uyguladığını dile getiren Yargıtay, boşanmaya karar verdi. Mahkeme tarafından alınan karar şu şekildeydi; 

PSİKOLOJİK ŞİDDET KARARI 

Her ne kadar fiziksel şiddete saptanmasa da erkeğin davranışları evlilik birliğini bozacak olan psikolojik şiddet olarak sayıldı. Alınan kararda, "Mahkeme, her ne kadar feragat ile sonuçlanan önceki boşanma davasından sonra gerçekleştiği iddia edilen fiziksel şiddet vakasının ispat edilemediğine dikkat çekmiştir. Ancak yapılan yargılama ve toplanan delillerden ve tanık beyanlarından davalı erkeğin davacı kadına karşı evlilik birliği boyunca süregelen psikolojik şiddet uyguladığı ve feragatle neticelenen boşanma davasından sonra da devam eden şekilde eş ve çocuklarla ilgilenmediği ve birlik görevlerini yerine getirmediği anlaşılmıştır." dedi. 

Bu nedenlerden dolayı davanın kabul edilerek boşanmalarına karar verildiği, "Evlilik birliğinin sona ermesine sebep olan olaylarda davalı erkeğin tamamen kusurlu olduğu anlaşılmakla buna dayalı olarak davanın kabulü gerekirken, hatalı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm verilmesi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir. Bölge Adliye Mahkemesi kararının kaldırılmasına, Aile Mahkemesi hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." açıklamaları ile duyuruldu. 

BU DAVRANIŞLAR BOŞANMA SEBEBİYMİŞ 

Bu olayın ardından en dikkat çekici konulardan biri de eşlerin mutlaka bilmesi gereken konular oldu. Belli başlı nedenlerden dolayı tartışan ya da uygun olmayan davranışlar sergileyen çiftlerin bu davranışları sürdürmesi durumunda mahkeme tarafından boşanma için bir gerekçe olarak kabul edildiği açıklandı. Bu davranışlar ise şu şekilde verildi; 

  • Çalışmamak
  • Cinsel ilişki kuramamak, cinsel ilişkiden kaçınmak
  • Eski sevgilisini unutamadığını söylemek
  • Evlilik dışı çocuğu olmak
  • Aşırı içki veya uyuşturucu kullanmak 
  • Alay etmek ve aşağılamak, küçük düşürmek ve küçümsemek, başkalarıyla kıyaslamak
  • Çocuğun kendisinden olmadığı ile suçlamak, sadakatsizlikle suçlamak
  • Eşini sevmediğini söylemek, eşinden soğuduğunu söylemek 
  • Başkası ile evleneceğini söylemek
  • Aile ile görüştürmemek - aile yanına bırakmak, evden kovmak
  • Doğumunda ilgilenmemek
  • Ağız ve vücut kokusu tedavisinden kaçınmak, beden temizliğine önem vermemek

Çiftlerin bu davranışlarına dikkat etmemesinin bir boşanma nedeni olarak kabul edildiği yapılan açıklamalar arasında yer aldı.