Son dakika toplu oy mu kullandırıldı! Seyyar seçmen aracı: Kritik açıklama yapıldı

Son dakika toplu oy mu kullandırıldı! Seyyar seçmen aracı: Kritik açıklama yapıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada dolaşan seyyar seçmen iddialarını yalanladı.

İddiaların doğru olmadığına dair yapılan açıklama, vatandaşların seçme ve oy kullanma haklarının Anayasa'da belirtildiği şartlara uygun olduğunu vurguluyor.

Anayasa ve Seçme Hakkı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklamasında, Anayasa'nın 67. maddesinin vatandaşların seçme, seçilme ve siyasi faaliyetlerde bulunma hakkını garanti altına aldığına dikkat çekti. Ayrıca, 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşının seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip olduğu belirtildi.

İstisnalar ve Oy Kullanma Hakları

Anayasa'nın ilgili maddesinde, seçme hakkının istisnalarının belirtildiği ifade edildi. Bu istisnalar arasında silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin ve ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin oy kullanamayacağı belirtildi. Ancak polis ve jandarma personeli gibi rütbeli askerlerin oy kullanabildiği vurgulandı.

Manipülasyon İddiaları ve Gerçek Durum

Açıklamada, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sırasında bazı bölgelerde görevli kolluk kuvveti ve rütbeli askerlerin oy kullanmasının manipüle edilmeye çalışıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Güvenlik personelinin oy kullanacakları okullara ulaşımının güvenlik zafiyeti yaşanmaması adına toplu bir şekilde sağlandığı ifade edildi.

Manipülasyon İddialarının Çürütülmesi

Açıklamada, iddia edilenin aksine güvenlik personelinin mükerrer oy kullanmadığı, ihlal veya seçim güvenliğine ilişkin herhangi bir olumsuzluk bulunmadığı vurgulandı. Bu durumun, vatandaşların seçme ve oy kullanma haklarının güvence altında olduğunu gösterdiği belirtildi.