Dünya genelinde eski zamanlardan bu yana bazı politikalar nedeniyle iki ülke arasında yaşanan gerilimlerden pek çok ülke etkilenmektedir. Her ülke kendi çıkarları, faydaları ve zararları noktasında etkilenebilecekleri alanları hesaplayarak olaylara karşı duruşunu ve yapılacakları hesap etmektedir. Günümüze baktığımızda da Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim, hemen ardından da yaşanan savaş sonucunda pek çok kişi hayatını kaybetti.
İki ülke için de son derece sancılı kabul edilebilecek olan bu sürecin yansımalarının nasıl olacağı düşünülürken, dünyadan gelen tepkiler ve uygulanan ambargo nedeniyle Rusya da tepkilerini geciktirmedi. Özellikle Rusya ve ABD arasında eski zamanlardan bu yana yaşanan gerilim nedeniyle bu olayların da etkisi nedeniyle iki ülke yeniden bir gerilim yaşadı.
Dünya genelinde ABD başta olmak üzere pek çok ülke olarak Rusya'ya önemli markalar ile birlikte uygulanan ambargoların ardından Rusya tarafından gelen doğalgaz açıklaması oldukça yankı uyandırdı. Dünya'da ihtiyaç duyulan doğalgazın büyük çoğunluğunu karşılayan Rusya tarafından bu şekilde bir açıklama gelmesi sonucunda Türkiye de dahil olmak üzere ülkeler endişeye kapılmaya başladı.
Pek çok vatandaşın ortak olarak en çok merak ettiği sorulardan biri olası bir durumda Rusya'nın doğalgazı kesmesi sonucunda neler yaşanacağı bulundu. Peki Rusya doğalgazı keserse neler yaşanabilir?
RUSYA DOĞALGAZI KESERSE NE OLUR?
Yurt dışından gelen kaynaklardan alınan bilgiler dahil olmak üzere pek çok uzman tarafından yapılan yorumlar şu şekilde oldu;
- Yaşanabilecek en kötü senaryo olarak Rusya'nın gaz sevkiyatını tamamen kesmesi durumunda, ülkelerin elindeki stokları harcaması gerekliliği doğacak ve 2008 yılındaki büyük krize benzer durumlar meydana gelecek.
- Bu sene Rusya tarafından karşılanan doğalgazın gelecek senelerde herhangi bir garantisinin bulunmaması nedeniyle ülkeler tarafından yapılan çalışma ve araştırmalarda bu eksikliğin nasıl karşılanabileceği konusunda çalışmalara başlanması konusu yer aldı. Çalışmalar arasında Rusya dışında alternatif olarak diğer ülkelerden elde edilen doğalgaz kaynaklarının şirketlerce çalışmalarına başlanabileceği ancak bulunması ve tedarik düzeyine getirilmesi mümkün de kılınsa fiyatların çok daha yüksek olabileceği kanısına varıldı.