Öğretim üyelerinden bir ilk! Türkiye’ye ait ilk biyolojik toz üretildi!

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri, dört yıldır gerçekleştirdiği çalışmalar ile bir ilke imza atmaya başardı. Yapılan çalışmalar ile doğal yangın söndürücü toz üretildi.

Öğretim üyelerinden bir ilk! Türkiye’ye ait ilk biyolojik toz üretildi!

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi fizik bölümü öğretim üyeleri, beyaz kum midyesi kabuğundan doğal ve düşük maliyetli olduğu bildirilen ve yangınlarda söndürücü olarak kullanılan boğucu biyolojik toz ürettiğini açıkladı. Öğretim üyeleri tarafından dört yıldır üzerinde çalışılan biyolojik toz ile ilgili açıklamaları Prof. Dr. Hasan Baltaş yaptı.

Prof. Dr. Hasan Baltaş yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; ‘’Amacımız, bu ürünü ticarileştirmek ve ülkemize yerli ve milli yangın boğucu toz olarak kullanarak ithalatın önüne geçmek.’’ beyaz kum midesini kabuğundan elde edilen yangın boğucu biyolojik tozun, kullanımdan sonra kolay bir şekilde temizlenebilmesi de dikkat çekti.

ERİYOR VE YAPIŞMIYOR

Öğretim üyelerinden bir ilk! Türkiye’ye ait ilk biyolojik toz üretildi!

Üretilen yangın borcu biyolojik toz için yapılan açıklamalarda tozun, metal yangınlarının söndürülmesinde eriyerek yapışmaması ve yangın söndürüldükten sonra kolay bir şekilde temizlenebilme özelliğinin olduğu da ifade edildi. Üretilen tozun dünyada ilk olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hasan Baltaş açıklamalarını şu şekilde devam etti; ‘’Biz bu çalışmayı dört yıldır yapıyoruz. Son noktaya getirdik. Öncelikle Türkiye’nin yangın söndürücü tozlardan yurt dışına bağlı olduğunu biliyoruz. Tozun yüzde 95 ithal edildiği için bu da Türkiye ekonomisine büyük bir mali yük getirmekte.’’

‘BİZ BU SORUNU ÇÖZÜYORUZ’

Prof. Dr. Hasan Baltaş açıklamalarına şu şekilde devam etti; ‘’Biz bu sorunu çözmek ve kullandığımız malzeme olan atık midye kabuğunu kullanarak biz hem atık sorununu çözmek hem de çevreye döküldüğünde zararlı olduğu için bu sorunu ortadan kaldırmak amacı ile midye kabuğunu kullanarak yeni bir yangın boğucu toz elde ettik. Deniz canlısı olan midye kabuğundan bizim tarafımızdan üretildi. O yüzden de dünyada bir ilk olarak nitelendirdi. Fikir olarak da Türk Patent Kurumu’na müracaatımızı yaptık, sonuçlarını bekliyoruz.’’

SONRAKİ HABER