Kahramanmaraş depremlerinde TOKİ konutları yıkılmadı! TOKİ konutları emsal oldu!

Kahramanmaraş depremlerinde TOKİ konutları yıkılmadı! TOKİ konutları emsal oldu!
Kahramanmaraş depremlerinin meydana gelmesinin ardından birçok uzman isim gibi Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’de açıklamalarda bulundu. Yoshinori Moriwaki, yapılması gereken konutlar için TOKİ konutlarını örnek gösterdi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, on bir ilde etkili oldu. Meydana gelen depremler, dünya genelinde yaşanan en büyük kara depremleri arasında yer alırken, asrın felaketi olarak adlandırıldı.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, yaşanan depremlerin ardından Kahramanmaraş’a gitti. Yoshinori Moriwaki, depremler nedeni ile zarar gören ya da yıkılan binalarda incelemeler yapmak için gittiği Kahramanmaraş’ta TOKİ konutlarını emsal olarak gösterdi. Meydana gelen iki büyük depremde, TOKİ tarafından yapılan konutlarda herhangi bir yıkımın meydana gelmediği açıklanmıştı.

DENETİM SİSTEMİ OLDUKÇA İYİ ÇALIŞIYOR

Yoshinori Moriwaki, TOKİ’nin kendi içerisinde denetim sisteminin oldukça iyi olduğunu belirtti. Japon uzman, yeni yapılacak konutlar için TOKİ konutlarının örnek alınmasının doğru olacağını belirtti ve ‘’TOKİ kendi içinde kontrol yapıyor ve onun için de daha güvende. TOKİ bu durumda daha güvenli. Her yerde aynı sistem yapılabilse daha iyi olacak.’’ dedi.

‘HASARLI BİNALARA GİRİLMEMELİ’

Yoshinori Moriwaki, yaptığı açıklamalarda artçıların bir sene devam edebileceğini belirtti. Bunun yanı sıra Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, açıklamalarında şu bilgilere de yer verdi; ‘’Artık hasarlı olan binaya gitmemek lazım, kritikse inşaat mühendisliğine ya da mimari kontrol ettirmek gerekiyor. Hasar hiç yok, zemin iyi ise, korkulacak bir şey yok demektir. Kolunda, girişte çatlak yoksa problem yok. Duvarda çatlaklar olabilir. İnşaat mühendisi ‘sıkıntı yok’ diyorsa rahatça yaşayabilirsiniz. Fazla korkmamak lazım. Bunun için uzun vadede çalışmak lazım, çocukluktan eğitim gerekiyor. Siz Türkiye’de çocuklar duymasın diye deprem hiç gösterilmiyor ama aniden deprem olduğunda çocuğun bilgisi yok. Onun için küçük yaşta eğitim verilmesi gerekiyor.’’