İş cinayetleri kasım ayında da hız kesmedi: 137 işçi yaşamını yitirdi

İş cinayetleri kasım ayında da hız kesmedi: 137 işçi yaşamını yitirdi
Kasım ayında 137 işçi, 2023 yılının ilk 11 ayında ise en az 1772 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması çağrısı yapan İSİG Meclisi, işverenleri, işçileri ve kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Türkiye, kasım ayında da iş cinayetlerinin bilançosu ile sarsıldı. İSİG Meclisi'nin raporuna göre kasım ayında 137 işçi yaşamını yitirdi. Bu rakamla birlikte 2023 yılının ilk 11 ayında da en az 1772 işçi hayatını kaybetti.

Raporda, kasım ayında yaşanan en dikkat çeken iş cinayetlerinden biri, Karadeniz'de batan 'Kafkametler' gemisi oldu. Gemide bulunan 12 denizciden 5'inin cenazesi bulundu, 7'si ise hala kayıp.

Raporda, Afganistanlı maden işçisi Vezir'in kaçak bir ocakta göçük altında kalarak yaşamını yitirdiği ve ardından kaçak ocak sahibi ve adamları tarafından öldürüldüğü de yer aldı.

Raporda ayrıca, Sakarya'da bir ilaç fabrikasında işçilere verilen yemekte fare ölüsü çıktığı ve işçilerin tepki gösterdiği ancak fabrika yöneticilerinin işçileri tehdit ettiği belirtildi.

İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımına bakıldığında, kasım ayında en fazla iş cinayeti inşaat, yol işkolunda yaşandı. Bu işkolunda 40 işçi yaşamını yitirdi.

Tarım, orman işkolunda 17, gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 15, taşımacılık işkolunda 13, madencilik işkolunda 8 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında, kasım ayında 15-17 yaş arası 2 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 36 işçi, 30-49 yaş arası 49 işçi, 50-64 yaş arası 36 işçi, 65 yaş ve üstü 11 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması çağrısı yapan İSİG Meclisi, işverenleri, işçileri ve kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet etti.