Gizli tehlike duyuruldu! Size temas ederse kesinlikle doktora gidin

Gizli tehlike duyuruldu! Size temas ederse kesinlikle doktora gidin
Akdeniz kıyısında son günlerde sıkça görülen Rhopilema nomadica adı verilen göçmen Denizanası türü, Mersin, İskenderun Körfezi, Antalya ve Muğla kıyılarında sıkça görülmeye başlandı. Bu türün 70 santim boyuna ve 5-6 kilo ağırlığa ulaşabildiği açıklandı.

Rhopilema nomadica göçmen Denizanasının insan vücuduna temas etmesi durumunda kuvvetli yakıcı özelliğe sahip olduğu belirtildi. Temas halinde, tatlı su yerine deniz suyu ile temas edilen noktanın yıkanması tavsiye ediliyor.

Marmaris Sahilinde Ölü Denizanaları

Marmaris Uzunyalı sahilinde hem denizde yüzen hem de kumsala ölüleri vurmuş olan denizanaları, vatandaşları tedirgin etti. Bölgede yaşayanlar, denizanası yoğunluğunun artışını endişeyle izliyor.

Bilimsel Araştırmalar ve Gözlemler

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi, Marmaris sahiline vuran Rhopilema nomadica göçmen denizanası türü üzerinde bilimsel araştırma yapıyor. Tür ile ilgili son dönemdeki artışı değerlendiriyor.

Artan Üreme ve Tehlikeler

Doç. Dr. Killi, son dönemlerde Akdeniz'de istilacı türlerin arttığını ve bunlardan birisinin de Denizanaları olduğunu belirtiyor. Rhopilema nomadica türünün artışında, Suveyş kanalından ve gemilerin balans suyu ile gelen denizanalarının etkili olduğunu açıklıyor.

Yakıcı Tür ve Sağlık Riskleri

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Killi, bu türün insanlarla temasında ciddi sağlık risklerinin olduğunu vurguluyor. Yakıcılığı nedeniyle temas halinde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor.

Tedbir ve Öneriler

Killi, temas durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, ilk etapta deniz suyu ile yıkamanın önemini vurguluyor ve tatlı su yerine deniz suyunun kullanılmasını öneriyor. Alerjik reaksiyon riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini de hatırlatıyor.

Geleceğe Dair Endişeler

Son olarak, Killi, denizanası aşırı üremelerinin artık sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da görülmeye başladığını belirtiyor. Bu durumun, denizanalarının sularımızda bütün yıl boyunca sıkça görülebileceği anlamına geldiğini ifade ediyor.