Ülke genelinde yaşanan enflasyon hem kiracıları hem de ev sahiplerini oldukça zor duruma getirdiği şu dönemde kiracı ve ev sahibi arasında en çok sorun teşkil eden konulardan birisi olan kira zam oranı ile ilgili tartışmalar ise devam ediyor. Peki, ev sahibi dilediği zaman kira artırımı yapabilir mi? Ev sahipleri ara zam hakkına sahip mi?
Mevcut kira artırım şartları neler?
8 Haziran 2022 tarihinde yürürlüğe giren ev sahibi ve kiracıları oldukça yakından ilgilendiren %25’lik kira zammı uygulaması sonrasında ev sahipleri konut kira sözleşmelerinde yer alan kira artışını bir önceki yılın kira tutarının %25’i kadar yapabilme sınırı getirildi. %25’lik kira artış sınırı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecektir. Bu durumda da ev sahipleri kira artışını en fazla %25 oranında yapabilir. Fakat bazı durumlarda mülk sahipleri kira artışını %25 üzerinden de yapabilme hakkına sahiptir.
Ev sahibi hangi durumlarda %25 üzerinde kira artışı yapabilir?
Türk Borçlar kanunu kapsamında yer alan ilgili maddeye göre kira artış hesaplama konusu 3 farklı madde üzerinde inceleniyor.
Söz konusu maddelere göre taraflar arasında anlaşmanın bulunması durumunda kirası sözleşmesinin iptal edilmesiyle birlikte taraflar yeni kira bedelini belirleme hakkına sahiptir.
Kiracı ve ev sahibi kira artış oranı hesaplama konusunda herhangi bir anlaşmaya varamadıysa eğer bir önceki yılın tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara dikkate alınarak, değişim oranını geçmemek şartıyla kira miktarını belirleyebilir
Ayrıca 5 yıldan uzun süreli ya da 5 yılın sonunda uzayan kira sözleşmeleri sonucunda mülk sahibi kira bedelini yeniden hesaplamasını konusunda talepte bulunarak, mülk çevresinde yer alan diğer mülklere göre kira artışı yapma hakkına sahiptir
Bu kapsamda da 8 Haziran 2022 tarihi itibariyle yapılan düzenleme dahilinde ev sahipleri yılda bir kere olacak şekilde zam yapma hakkı tanınmıştır.