Çocuklarınıza ne söylediğinize dikkat! Çocuklarımızı büyütürken istemeden olsa yaptığımız hatalar çocukların geleceğini belirleyebilir! Her anne babanın çocukları ile olan iletişimi elbette farklıdır. Bu nedenle genelleme yapmak elbette doğru değildir. Fakat genel olarak söylenilen cümleler ile yapılan bazı ortak hatalı davranışlar çocukların gelecekte yanlış yönlendirilmiş bireyler olmasına neden olabilir.
UZMANLAR UYARIYOR
Asuman Özpolat Darun, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda bu durumu verdiği örnekler ile özetlemiştir. Durumun ciddiyetini anlaması gereken ebeveynlerin iyi bir gelecek için çocuklarını bu gibi söylemlerden uzak tutması gerekmektedir. Bu nedenle de her anne ve babanın bilmesi gereken cümle kalıplarına aşina olmak büyük önem arz edecektir.
Bizim söylediklerimiz ile çocuklarımıza iletilen doğrular ve yanlışlar şu örnekler ile ifade edilmiştir;
BİZ NE SÖYLERİZ, ÇOCUKLAR NE ANLAR?
Söylemlerimiz ile çocukları nasıl etkilediğimiz konusunda uzmanlar da örnek vererek uyarılarda bulundu. Yaptığımız davranışların ve çocuklara karşı söylediğimiz sözlerin onları nasıl bir etki altına aldığını fark etmediğimiz her an çocuklarına aslında gelecekte nasıl bir kişiliğe de sahip olacağını belirleriz. Asuman Özpolat Darun da verdiği örnekler ile bu durumu şu şekilde özetlemiştir;
- Biz; "Bak ablan ne güzel çalışıyor, sen de öyle olmalısın" deriz.
- Çocuklar; Ablası ile kıyası ve kıskançlığı öğrenir.
- Biz; "O yemek sevsen de sevmesen de bitecek." deriz.
- Çocuklar; Boyun eğmeyi, kendini savunamamayı, istek ve tercihlerinin önemsiz olduğunu öğrenir.
- Biz; "Odanı toplarsan parka gideriz." deriz
- Çocuklar; Çıkarcılığı öğrenir.
- Biz; "Beni üzmeye devam edersen hasta olurum." deriz
- Çocuklar; Kaygılı bir yapıya ve suçluluk psikolojisine bürünür.
- Biz; "Hayır çikolata yiyemezsin.. Tamam ağlama hadi al!" deriz.
- Çocuklar; Ağlayarak tüm isteklerini yaptırabileceğiniz öğrenir.
Baktığımızda anlık olarak belki de fark etmeden ya da bizim de çocukken duyduğumuz bu söylemleri bizlerin de çocuklarımıza kurmamızın etkileri bir noktada onları olması gerekenden çok daha fazla uzağa götürmektedir. Yanlış tabirler, yanlış büyütülmüş çocukların yetişmesine neden olmaktadır.