Depremin ardından travma sonrası stres bozukluğu yaşanabiliyor! Belirtileri nelerdir?

Depremin ardından travma sonrası stres bozukluğu yaşanabiliyor! Belirtileri nelerdir?
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 Pazartesi günü meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde enkazdan kurtulanların sayısı son olarak 7 bin 840 olarak açıklandı. Deprem gibi yaşanan olaylardan sonra genellikle travma sonrası stres bozukluğu yaşanabiliyor.

Deprem gibi korkutucu doğal afetlerin ardından insanlarda stres bozukluğu görülebiliyor. Doğal afet, hastalık, ölüm gibi durumlar karşısında kişilerde “travma sonrası stres bozukluğu” olarak adlandırılan bir durum oluşabiliyor. Peki, bu stres bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri

Yaşanan olaydan sonra kişiler bazen olaylar hakkında kabus ya da o anları tetikleyen bir obje ya da farklı bir şeyle karşılaştığında duygusal sıkıntılar yaşayabilir. Bu sıkıntılar o anı yeniden yaşıyormuş hissi ve korku uyandırabilir.
Bazı durumlar kişi o olayları hatırlamamak için her şeyden ve herkesten kaçabilir. 
Kişi olayın etkisinde olduğundan dolayı büyük tepkiler verebilir. Öfke patlamaları, ürkeklik, kendisine zarar verici davranışlar, suçluluk ve utanç duygusu gibi hisler yaşayabilirler.
Olayların ardından kişinin ruh hali depresif olabilir. Hayata karşı olumsuz duygular içinde olabilir. Örneğin, sevdiği hobilerine karşı ilgisini kaybedebilir.

Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi nasıl olur?

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri varsa mutlaka doktora danışmalı ve herhangi bir tıbbi sorununun teşhisi için fiziki muayene gerçekleştirilmeli ve kişi hakkında psikolojik bir değerlendirme yapılmalıdır. Psikoterapi ve bazen de ilaç tedavisine başvurulabilir. Teşhis ve tedavi kişinin durumuna göre uzmanlar tarafından belirlenmektedir.