Depremde ölenlerin sayısı 8 bin 700’ü geçti!

Türkiye-Suriye depreminde ölü sayısı 8 bin 700'ü geçti. Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeybatısında yerle bir edilen binalarda en az 23 milyon kişi etkilendi.

Depremde ölenlerin sayısı 8 bin 700’ü geçti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremzedelerle görüşmek üzere bugün Kahramanmaraş'a gidecek. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde Pazartesi sabahı yerel saatle 04.17 sıralarında 7.7 büyüklüğünde ilk deprem meydana geldi. Depremde 8.700'den fazla kişi öldü.

Türkiye'nin deprem sonrasından sorumlu afet kurumu AFAD'a göre, Pazartesi günü Türkiye'nin güneyinde meydana gelen güçlü depremlerin ölü sayısı 6.234'e yükseldi. Ajans, yaralanan insan sayısının 37.011'e yükseldiğini belirterek, 79.000'den fazla personelin arama kurtarma operasyonlarına katıldığını da sözlerine ekledi.

Beyaz Miğferler olarak bilinen Suriye Sivil Savunma grubu, Suriye'nin isyancıların kontrolündeki kuzeybatı bölgelerinde ölü sayısının en az 1.280'e yükseldiğini ve 2.600'den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Esad rejimi kontrolündeki bölgelerde ölü sayısının 1,220 civarında olduğu bildiriliyor. Şimdiye kadar toplam ölü sayısı 8.734'tür.

10 ilimizi harap eden iki depremin ardından iktidarın yeterince çaba göstermediğine dair artan bir hayal kırıklığı var. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, birkaç şehirde hala binlerce insanın enkaz altında olduğuna söylerken, yetersiz acil durum müdahalesinden Erdoğan'ı sorumlu tuttu.

 Erdoğan'ın Salı günü televizyona çıkması da sosyal medyada birçok kişiyi kızdırdı. Sinirli bir üslupla, devlet vatandaşlarıyla ilgilenmek için mücadele ederken hükümetin dezenformasyon yayan kişilerin kayıtlarını tutacağı konusunda uyardı.

Çok sayıda görgü tanığı, facianın ilk 48 saatinde özellikle Hatay'daki yardım çalışmalarının yetersiz kaldığını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Salı gecesi yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin binanın çöktüğü kentte arama kurtarma ekiplerinin iki katına çıktığını söyledi. Ayrıca Erdoğan'ın da bu hafta Hatay'ı ziyaret etmesinin beklendiğini belirtildi.

 "Binlerce kişi yardıma geldi"

Türkiye genelinde gönüllüler, depremden en çok etkilenenler için gerekli malzemeleri toplamak için gece gündüz çalışıyor. 29 yaşındaki İrem Danalıoğlu, Salı öğleden sonra direnishaber.com habere gönüllülük çabaları hakkında konuştu. Türkiye'nin önde gelen operatörlerinden Türk Telekom International'da içerik yönetimi uzmanı olan Danalioğlu, işinden izin alarak İstanbul'un Fatih ilçesinde gönüllü oldu.

‘’Palto, bot, kazak, çorap, elektrikli ısıtıcı gibi acil ihtiyaçlar toplanıyor. Bu merkezin açılmasından saatler sonra binlerce kişi yardıma geldi” dedi.

 Deprem sonrası müdahaleden sorumlu Türk afet teşkilatı hakkında konuşan Danalıoğlu, "Yardım toplanıyor ve aynı zamanda etkilenen 10 bölgeye yardım dağıtan AFAD'a gönderiliyor" dedi.

 İngiltere, Suriye'deki Beyaz Baretliler'e ek fon sağlayacak

Birleşik Krallık hükümeti, deprem sonrasındaki mücadele çabalarına yardımcı olmak için Suriye'nin isyancıların kontrolündeki bölgelerinde faaliyet gösteren Suriye Sivil Savunma grubuna (Beyaz Miğferler) sağladığı fonu artırdı.

 Birleşik Krallık, Beyaz Miğferlere her yıl verdiği 2,25 milyon Sterlin'e (2,7 milyon Dolar) ek olarak gruba ek olarak 800,000 Sterlin (963,000 Dolar) daha veriyor .

 Dışişleri Bakanı James Cleverly, milletvekillerine İngiltere'nin Suriye'ye Uluslararası Tıp Birliği, Çocukları Kurtarın ve BM kuruluşları da dahil olmak üzere diğer kuruluşlar aracılığıyla da yardım sağlayacağını söyledi.  Cleverly, "Çatışma İstikrar ve Güvenlik Fonu, Suriye'nin kuzeybatısındaki acil müdahale operasyonlarını desteklemek için, genellikle Beyaz Miğferler olarak bilinen muhalif Suriye Sivil Savunmasına bir destek sağlayacak." dedi.

 Muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatı Suriye'deki kurtarma çalışmaları, depremin Türkiye ile tek sınır kapısı olan Bab el-Hawa kapısına giden yollarda verdiği hasar nedeniyle sekteye uğradı.

 Suriye'de muhaliflerin elindeki bölgelerde ölü sayısı bin 220'ye yükseldi

Beyaz Miğferler olarak bilinen Suriye Sivil Savunma grubu, Suriye'nin isyancıların kontrolündeki kuzeybatı kesimlerinde ölü sayısının 1.220'ye yükseldiğini, en az 2.600 kişinin de yaralandığını söyledi.

 Twitter'da "Yüzlerce aile enkaz altında mahsur kaldığı için sayının önemli ölçüde artması bekleniyor" dedi.

 Beyaz Miğferler ayrıca 400'den fazla binanın tamamen yıkıldığını, 1.300 binanın da ciddi şekilde hasar gördüğünü söyledi.

Arama kurtarma ekipleri enkaz altında mahsur kalan insanları bulmak için çalışmalarını sürdürürken, Türkiye ve Suriye'de sıcaklıklar bir gecede sıfırın altına düştü.

 Çinli bir kurtarma ekibinin Çarşamba sabahı gelmesiyle daha fazla uluslararası yardım geliyor. ABD, kurtarma ekiplerinin de Çarşamba günü erken saatlerde varacağını söyledi.  Her iki ülkede de ölü sayısı 8 bine, yaralı sayısı ise 10 binlere ulaştı.

 Suriye'nin isyancıların kontrolündeki kuzeybatısında, kurtarma ve yardım çabaları, Suriye hükümetinin kontrolü dışındaki bölgelerde yaşayan Suriye'nin kuzeybatısındaki milyonlarca insanın tek cankurtaran halatı olan Türkiye'den Bab al-Hawa sınır kapısına verilen karayolu hasarı nedeniyle engelleniyor.

 Birleşmiş Milletler, afet yardımına başlamak için acil müdahale fonundan 25 milyon dolar ayırdığını duyurdu. Türkiye'nin afet yönetim dairesi AFAD Salı günü yaptığı açıklamada, afet bölgesine yardım için 3 binden fazla dış yardım çalışanının gönderildiğini söyledi.

 Sosyal medyada dolaşan birkaç üzücü viral video, hayatta kalanların felaketten kurtarıldığını gösteriyor. Bir video, Suriye'nin kuzeyindeki bir evin enkazından canlı olarak çıkarılan yeni doğmuş bir bebeği, göbek bağı hala annesine bağlı halde bulunduktan sonra gösteriyordu. Anne hayatta kalamadı

 Çin kurtarma ekibi Türkiye'ye ulaştı

Devlet yayın kuruluşu CCTV'ye göre, Çin tarafından gönderilen bir deprem kurtarma ekibi Çarşamba günü erken saatlerde Türkiye'nin Adana Havalimanı'na geldi.82 kişiden oluşan ekip, 20 ton tıbbi ve diğer kurtarma malzeme ve ekipmanlarının yanı sıra dört arama kurtarma köpeği getirdi.

 Ekip, yerel yönetim, Türkiye'deki büyükelçilik, Birleşmiş Milletler ve diğer kurumlarla görevlerde işbirliği yapacak. CCTV, çabaların geçici bir komuta kurmayı, personel arama ve kurtarmayı yürütmeyi ve tıbbi yardım sağlamayı içereceğini bildirdi.

Malatyaspor Kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan Hayatını Kaybetti

Yeni Malatyaspor, kaleci Ahmet Eyüp Türkaslan'ın depremde hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kulüp Twitter'dan yaptığı açıklamada , "Kalecimiz Ahmet Eyüp Türkaslan depremin çökmesi sonucu hayatını kaybetti. Mekanı cennet olsun. Seni unutmayacağız güzel insan" diye ekledi.

 28 yaşındaki Türkaslan, 2021 yılında Türkiye ikinci lig kulübü Yeni Malatyaspor'a katıldı ve altı kez forma giydi. Şu anda Türkiye 2. lig takımı Çaykur Rizespor'da oynayan eski bir Crystal Palace ve Everton kanat oyuncusu Yannick Bolasie, "RIP kardeşi Eyüp Ahmet Türkaslan. Bir an sığınakta birini görebilirsin, sonra yok olurlar" dedi.

 Hatayspor'da forma giyen Ganalı futbolcu Christian Atsu, kayıp olduğu bildirildikten sonra depremin enkazından kurtarıldı.

Rakamlarla Türkiye'nin kurtarma operasyonu

Ölü sayısı artmaya devam ederken, kurtarma ve yardım operasyonlarına yardım etmek için Türk hükümeti tarafından binlerce arama ve kurtarma çalışanı ve gönüllüsü gönderildi.

 Ülkenin afet yönetim kurumu AFAD'a göre, yardım çalışmalarında toplam 60.217 personel çalışıyor ve deprem bölgesine 4.746 araç ve inşaat makinesi konuşlandırıldı. AFAD, 10 gemi ve 100 uçağın da konuşlandırıldığını sözlerine ekledi. Türkiye ayrıca afet bölgelerine 54.511 çadır, 102.254 şilte, 300.000 battaniye ve 4.602 mutfak seti dahil olmak üzere malzeme gönderdi.

Sıcaklıklar sıfırın altına düşüyor

Depremlerin gerçekleşmesinin üzerinden 48 saat geçtikten sonra dondurucu soğuk Türkiye ve Suriye'de kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.

Sky News Weather'a göre, gündüz hava sıfır santigrat derecenin üzerinde kalırken, Türkiye'deki depremin merkez üssüne yakın Gaziantep gibi yerlerde sıcaklıklar -5C'ye düşebileceği için gece en soğuk olacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hava ve depremle aynı anda mücadele etmek zorundayız" dedi.

 Bir kış fırtınasının Türkiye'ye ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerine kuvvetli rüzgarlar, şiddetli yağmur ve dağ karı getirmesinin ardından, depremin vurduğu bölgeler bu haftanın geri kalanında çoğunlukla kuru geçecek.

 Kurtarma operasyonunun ilk 72 saati, enkaz altında kalmış hayatta kalanlara ulaşmak için en önemli olanıdır. Ancak uzmanlar, donma sıcaklıkları ile bu sürenin daha da kısalabileceğini söylediler, çünkü birçok kişi hipotermi riski taşıyor.

SONRAKİ HABER