Deprem çantası hayat kurtarır! İşte deprem çantasında olması gerekenler…

Deprem çantası hayat kurtarır! İşte deprem çantasında olması gerekenler…
Türkiye ve dünyanın gündemine bomba gibi düşen 7,4 büyüklüğündeki deprem, yurt genelinde derin bir üzüntüye neden oldu. Birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan depremde, arama kurtarma çalışmaları ile enkaz altında kalan vatandaşlar kurtarılmaya çalışılıyor.

7,4 büyüklüğünde meydana gelen depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olarak açıklandı. Meydana gelen deprem, on ilde daha hissedildi. Depremi hisseden illerde de yapılar yıkıldı. Yaşanan deprem, deprem çantası konusunu tekrar gündeme getirdi. Her vatandaşın evinde, iş yerinde ve hatta okullarında da bulundurması gereken deprem çantasında nelerin yer alması gerektiği tekrar araştırılmaya başlandı.

İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Deprem nedeni ile enkaz altında kalınması gibi durumlarda, vatandaşların hayatta kalmasına yetecek kadar gıdanın ve suyun mutlaka deprem çantasında yer alması gerekmektedir. Deprem çantası içerisine koyulacak gıdaların, çabuk bozulmayan konserve ya da kuru gıdalardan oluşması oldukça önemlidir. Aynı zamanda, aile bireylerinin sayısına göre yeterli sıvının da deprem çantası içerisinde yer alması gerekmektedir.

ÖNEMLİ BELGELERİNİZİ UNUTMAYIN

Kimlik fotokopileri, ehliyet, pasaport, tapu, deprem sigortası, engelli bireylere ait belgeler deprem çantasında yer almalıdır. Aynı zamanda, evcil hayvanların bulunması durumunda onlara ait karnelerin de deprem çantası içerisinde mutlaka bir fotokopilerinin olması gerekmektedir. Bakılmakla yükümlü olunan yaşlıların ya da bebeklerin ihtiyacına yönelik malzemelerde, düzenli olarak kontrol edilerek deprem çantasında yer almalıdır. Bunlara, aile bireylerinin kullandığı düzenli ilaçlarda dahil edilmelidir.

KIYAFET VE KORUMALAR EKLENMELİ

Deprem çantası düzenli olarak kontrol edilmeli ve çanta içerisinde yer alan ürünlerin bozulmasına müsaade edilmemelidir. Mevsim şartlarına göre kıyafetler düzenli olarak güncellenmelidir. Deprem çantası içerisinde mutlaka battaniye, yağmurluk varsa uyku tulumu gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik ekipmanlar yerleştirilmelidir. Çorap ve iç çamaşırı gibi ürünlerde deprem çantasında yer almalıdır.

İLK YARDIM ÇANTASI VE HİJYEN MALZEMELERİ

Arama kurtarma ekiplerinin ulaşımına kadar mevcut olan yaraların tedavi edilmesi için ilk yardım çantasının mutlaka deprem çantasında yer alması gerekmektedir. Hijyenik ped, tuvalet kağıdı, dezenfektan, bebek bezi, diş fırçası, diş macunu ve sabun gibi temel hijyen ürünleri de deprem çantasında yer almalıdır. Bunların yanı sıra; çakı, makas, fener, radyo, düdük, yedek ve uzun ömürlü piller ile kağıt ve kalem gibi malzemelerde deprem çantasında mutlaka bulundurulmalıdır.