Deprem Araştırma Merkezi Türkiye’de yeni ve şiddetli depremler olabileceği uyarısında bulundu

Deprem Araştırma Merkezi Türkiye’de yeni ve şiddetli depremler olabileceği uyarısında bulundu
Türkiye’de meydana gelen 2 büyük deprem sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi, Türkiye’de yeni ve şiddetli depremler olabileceği uyarısında bulundu.

6 Şubat sabahı felaketi yaşayan Türkiye’de çığlık sesleri yükselmeye, yükselirken ölenlerin ve yaralı sayıların giderek arttığı kritik saatlere geldik. Halen enkaz altında kurtarılmayı bekleyen binlerce insan, aynı zamanda açlık, susuzlukla ve soğukla da mücadele ediyor.

10 ilde yıkıcı etki yapan 7,7 ve 7,6 şiddetinde ki deprem sonrasında artçı depremler devam ederken bir korkutan haberde Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden geldi. Son dakika olarak yapılan açıklamalarda, Türkiye’de yeni ve şiddetli depremlerin olabileceği vurgulandı.

Deprem özellikle Hatay ile Malatya arasındaki yüzlerce yerleşim yerini yerle bir ederken, insanlar olası bir büyük deprem daha olacağı endişesiyle gece gündüz bu soğukta dışarıda kalıyor. Bazıları arabalarda, bazı insanlar ise AFAD ve Kızılay’ın verdiği çadırlarda.

Tek umut, bir daha böylesi depremlerin olmaması ama uzmanlardan gelen bilgiler maalesef bunun aksini söylüyor. Zira Türkiye için büyük tehlikenin geçmediği bildiriliyor ve AFAD bu 10 ilimizde yaşayan vatandaşlarımızı ‘’evlere sakın girmeyin’’ uyarılarına devam ediyor.

Benzer büyüklükte depremlerin meydana gelebileceği uyarısında bulunan Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi'nden (GFZ) Prof. Marco Bohnhoff, "Bunun nedeni, platolardaki stresin yeniden dağılımıdır. Türkiye ve genel olarak bu bölge için tehlike ne yazık ki geçmedi" değerlendirmesini yaptı.

Bohnhoff, "Bu, muhtemelen bölgedeki son güçlü deprem değildi. Özellikle merkez üssün kuzeydoğusu ve iç kesimlerde yeni depremler meydana gelebilir" şeklinde konuştu.

 Sadece ana depremin olduğu bölgede gerginliğin şimdilik ortadan kalktığını söyleyen Alman sismolog, "Şu anda yeni bir artçı şok olasılığı da azalmış durumda. Artçı aktivitelerin en güçlüsü ana depremden hemen sonra meydana geldi zaten" dedi.