Türkiye ve birçok ülke, sahipsiz köpeklerin toplum sağlığı sorunu haline geldiği bir dönemden geçiyor. Avrupa'da bu soruna çözüm getirmek için çeşitli yasal düzenlemeler ve uygulamalar geliştirilmektedir.
İşte Avrupa'nın sokak hayvanları ile ilgili uygulamaları:
İNGİLTERE'DE SÜRE 1 HAFTA
İngiltere, sahipsiz hayvanların sokaklarda neredeyse hiç görülmediği ülkelerden biridir. Burada tüm köpeklere, sahiplerinin bilgilerini içeren bir mikroçip takma zorunluluğu bulunmaktadır. Sokakta sahipsiz bir köpek bulan vatandaşlar, durumu belediyeye veya sahipsiz hayvanlara yardım eden sivil toplum örgütlerine bildirirler. Ülkede, 1 hafta içinde sahiplenilmeyen köpekler uyutulur. 2021-2022 döneminde belediyeler, toplamda 17.243 köpeği sokaklardan topladı. Bu köpeklerin %54'ü sahipleri tarafından geri alındı, %8'i başka vatandaşlar tarafından sahiplenildi, %21'i barınaklarda koruma altına alındı ve %1'i uyutuldu.
ALMANYA'DA HENÜZ BU UYGULAMA YOK
Almanya'da sahipsiz köpekler mutlaka barınaklarda toplanır. Ülkede 10.6 milyon evcil köpek bulunmaktadır. Sokaktan toplanan hayvanlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde barınağa geri alınmazsa sahiplendirilir. Sahiplendirilemeyenler ise sürekli olarak barınaklarda tutulur.
FRANSA'DA TAMAMEN ZORUNLU
Fransa'da her yıl 100.000 sahipsiz hayvan sokaklardan toplanır. Terk edilen köpeklerin bakımı için ülke genelinde 800'e yakın barınak bulunmaktadır. Sokaklarda sahipsiz gezen hayvan bulunmamaktadır ve halka açık alanlarda köpeklerin tasma ile dolaştırılması zorunludur. Ülkede sokağa terk edilen hayvanlar, önce barınaklarda bakıma alınır ve ardından sahiplendirilirler.
YUNANİSTAN KISIRLAŞTIRMA ÖNLEMİ ALIYOR
Yunanistan, sahipsiz hayvan sayısının artmasının önüne geçmek için kısırlaştırma önlemlerini benimsemektedir.