Bu hastalık 10 kişiden birinde mutlaka çıkıyor! Bakan Koca anlattı!

Bu hastalık 10 kişiden birinde mutlaka çıkıyor! Bakan Koca anlattı!
Bakan Koca açıklamalarda bulundu. Her 10 kişiden birinde bu hastalık görülüyor. Bakan Koca korunmanın sırlarını verdi. İşte tüm detaylar haberimizde…

Bakan Koca bilgilendirdi
 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Dünya Diyabet Günü” nde yaptığı paylaşım ile her 10 kişiden birinin bu hastalık ile uğraştığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı.'Diyabet yani şeker, giderek artan bir hastalık. Dünyada her 10 yetişkinden biri bu hastalıkla savaşıyor.

Diyabet riskinin azaltılması için önlemler arasında sağlıklı bir diyet düzeni, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı vücut ağırlığının korunması gibi durumlar yer alıyor. İşlenmiş gıdalardan kaçmak, bol bol meyve sebze, tam tahıl, yağsız proteinler tüketmek önem taşıyor.

Haftada en az 150 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite de yapmak gerekiyor. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımından uzak durmak önemli. Hamile kadınlar ve kronik hastalığı olanların düzenli kontrollerini yaptırması, vücut ağırlıklarını koruması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz gibi durumlara uyması önem taşıyor. Bugün Dünya Diyabet Günü. Diyabet hastaları ve diyabet riski taşıyanlar bilgileri ve doktorunun gerekli gördüğü tedaviyi uygulayarak dikkat etmeli”dedi.

Diyabet hastalığı nedir?

Çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer alan diyabet (şeker hastalığı )ölümcül birçok hastalığın oluşumunda birinci sırada rol oynayan ve dünyanın her yerinde çok yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür. Hastalığın tam adı olan Diabetes Mellitus, Yunancada şekerli idrar anlamına gelir. Sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dL aralığındadır.

Kandaki şeker seviyesinin bu aralığın üzerine çıkması, genellikle diyabet hastalığına işaret eder. Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması, ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. Birçok farklı çeşidi bulunan diyabet hastalığının en yaygın görülen ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü Tip 2 diyabettir.

Bir diğer adı insülin direnci olan Tip 2 diyabette pankreasta insülin üretimi yeterli olduğu halde hücrelerde insülin hormonunu algılayıcı reseptörlerin çalışmaması nedeniyle bu hormona karşı duyarsızlık gelişir. Bu durumda kan şekeri insülin tarafından dokulara taşınamaz ve kan glukoz düzeyi normalin üzerine çıkar. Bu durum ağız kuruması, kilo kaybı, çok su içme ve çok yemek yeme şeklinde belirtiler ile kendini gösterir.