Boyun ağrısına dikkat! Ağrılar tümör habercisi olabilir!

Beyin ve organlar arasındaki bağlantıyı sağlayan omurilik, oldukça hayati bir öneme sahiptir. Boyun ağrısı kişilerin sıklıkla başına gelen bir rahatsızlıktır. Uzman isim boyun ağrısına gereken önemin verilmesine dikkat çekti.

Boyun ağrısına dikkat! Ağrılar tümör habercisi olabilir!

Vücutta yer alan omurilik, beyin ve organlar arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Bu bölgede oluşabilecek rahatsızlıklar sonrası kişilerin felç kalma riski oldukça yüksektir. Beyin ile organlar arasındaki elektriksel bağlantıyı sağlayan omurilik, kalın bir zar ile korunmaktadır.

Omurilikte oluşabilecek sorunlar, kişilerin felç kalma riskini oluşturduğu için ciddiye alınmalı ve bu bölgede meydana gelen rahatsızlıklar için mutlaka uzman hekimlere başvurulmalıdır. Beyin Sinir ve Omurga Cerrahı Uzmanı Op. Dr. İsmail Bozkurt, omurilik bölgesinde oluşan tümörlerin belirtileri hakkında bilgiler verdi. Op. Dr. İsmail Bozkurt, omurilik tümörünün büyüklüğü ve oluştuğu yere göre, kişilerde farklı belirtiler gösterebileceğini açıkladı.

TÜMÖR İKİ FARKLI BÖLGEDE OLUŞABİLİR

Boyun ağrısına dikkat! Ağrılar tümör habercisi olabilir!

Op. Dr. İsmail Bozkurt, omurilik tümörlerinin oluştuğu bölgeye göre ikiye ayrıldığını ifade etti. Omurilik zarı dışı ve omurilik zarı içi tümörlerin oluştuğu bölgeler olarak belirtildi. Omurilik tümör oluşumunda genetik faktörlerin ve radyasyona maruz kalmanın etkisinin olduğu düşünülse de uzman isim bu tümörlerin oluşumunun nedeninin tam olarak bilinmediğini belirtti. Tümörün oluştuğu bölgelere göre semptomlar farklılık gösterse de genel olarak tümör belirtileri şu şekilde sıralandı;

  • Sırt ve bazen boyun ile karın bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrı,

  • Kol ve bacaklarda uyuşukluk, güçsüzlük ve kas zayıflığı,

  • Yürümekte zorluk çekme,

  • Denge sorunlarının meydana gelmesi,

  • Bağırsak çalışmasında değişikliklerin oluşması,

  • İdrar kaçırma ya da idrar yapmakta zorluk

OMURİLİK TEŞHİSİ

Omurilik tümörü tanısında ilk olarak hastanın sağlık geçmişi ve meydana gelen belirtilere göre nörolojik muayene yapılmaktadır. Bu işlemin ardından MR, bilgisayarlı tomografi, direkt grafi ve kemik sintigrafisi tümörün tanısının netleştirmek için kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda, tümör varlığının tespit edilmesi ile tümörün nedenini anlamak ve tümörün türünü tespit etmek için biyopsi yapılmaktadır.

SONRAKİ HABER