Bolu depremi İstanbul’dan hissedildi! Deprem İstanbul depremini tetikledi mi? İşte ayrıntılar…

Bolu depremi İstanbul’dan hissedildi! Deprem İstanbul depremini tetikledi mi? İşte ayrıntılar…
Dün Bolu’da meydana gelen deprem İstanbul’dan da hissedildi. Bolu’da meydana gelen depremin, İstanbul depremini tetikleyip tetiklemediği merak konusu oldu. İstanbul’dan da hissedilen Bolu depremi, vatandaşlara korku dolu anlar yaşattı.

16 Mart günü Bolu merkezde meydana gelen depremin büyüklüğü 4,8 olarak kaydedildi. Meydana gelen deprem, İstanbul ve bazı illerden de hissedildi. Şubat ayının başından beri birçok ilde meydana gelen depremler nedeni ile insanlar büyük bir endişe içerisinde yaşamaya başladı.

Özellikle Kahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen İstanbul depreminin tekrar gündeme gelmesi ve uzman isimlerin konu ile ilgili peş peşe uyarılarda bulunması, İstanbulluları oldukça tedirgin ediyor. Dün Bolu’da meydana gelen depremin ardından, depremin beklenen İstanbul depremini etkileyip etkilemediği tartışılmaya başladı. Uzman isimler ise, bu tartışmalara yanıtlar verdi.

4-6 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETMELERİ DOĞAL

Bolu’da meydana gelen depreme dair Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Hasan Sözbilir şu değerlendirmelerde bulundu; ‘’Bolu’da gerçekleşen deprem 1999 depreminde batı ucu kırılmış fayın doğu ucunda meydana geldi. Düzce de 23 Kasım 2022’de meydana gelen deprem gibi meydana gelen Bolu depremi de 1999 depreminde kırılmamış Düzce fayının tali uzantısında gerçekleşti. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde kalan bu fay parçalarının 4 ile 6 şiddetinde deprem üretmeleri olağandır.’’

MARMARA FAYINI ETKİLEMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Meydana gelen Bolu depreminin, İstanbul depremini etkileyip etkilemediğine dair sorulara, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise şu cevabı verdi; ‘’Bolu’daki 4,8 büyüklüğündeki deprem Kuzey Anadolu fay zoruna bağlı küçük kısa bir kol üzerinde meydana geldi. Bu tip faylar üzerinde meydana gelen depremlerin başka depremleri ya da Marmara fayının etkilemesi söz konusu değildir. Dolayısı ile İstanbul’da beklenen depremin Bolu’da meydana gelen depremden etkilenmesi ya da tetiklenmesi gibi bir ihtimal yoktur. Vatandaşlarımızın endişe etmelerini gerektirecek bir gelişme değildir.’’