Almanya yeşil kart nedir, nasıl nereden başvurulur, kart ücreti

Almanya yeşil kart nedir, nasıl nereden başvurulur, kart ücreti
Almanya'nın son dönemde yaşadığı işgücü eksikliği nedeniyle işçilerin ülkeye göçünü kolaylaştırmak istiyor. Almanya yeşil kart nedir?

Son zamanlarda Almanya'da artan işgücü açığının giderek artması nedeniyle hükümet yeni adımlar atmaya başladı. Hükümet yeni işçilerin ülkelerine daha kolay gelebilmesi için göç yasasında değişikliğe gidiyor. Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Bakanı Hubertus Heil, nitelikli iş gücü açığını kapatabilmek için yeni yapılan çalışmayı duyurdu. Yeni yaptıkları "fırsat kartı" uygulamasıyla birlikte kalifiye işçilerin Almanya'ya göçünü kolaylaştırmak istediklerini açıkladı.

Fırsat Kartı Uygulaması

Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Bakanı Hubertus Heil, yaptığı açıklamada sonbaharda yapılacak bu düzenlemeyle birlikte modern bir göç yasasının sunulacağını aktardı. Bakan Heil, "Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kişilerin bize daha kolay gelebilmesi için şeffaf bir puan sistemine sahip bir fırsat kartı getiriyoruz" ifadelerini kullandı. Yurtdışından iş arayan kişilerin Almanya'da çalışmasının zor olduğunu belirten Bakan yeni sistemle birlikte bunun daha kolay hale getirileceğini açıkladı. 

Almanya'nın her sene belirlediği kota dahilinde yurtdışından vatandaşların belirli bir süre için iş aramak veya eğitim almak üzere Almanya'ya gelmesine izin verileceği belirtildi. Bakan Heil, bu süre zarfında, kendi geçimlerini sağlayabilmeleri gerekeceğini belirtti. 

Puanlama Sistemi Nedir?

Yurtdışında yapılan haberlere göre, ilgili puan sistemi dört ayrı kriterden oluşacak. Bunlardan ilki yabancı bir diploma, en az üç yıllık iş deneyimi, dil becerileri veya Almanya'da daha önce yaşamış olmak ve 35 yaşın altında olmak gerekmekte.

Bu dört kriterden üç tanesini yerine getiren kişilere fırsat kartı verilmesi hükümet tarafından planlanan çalışmalardan bir tanesi. Göçün kolaylaştırılmasının yanında eğitim ve öğretimle daha fazla kadının çalışmasıyla nitelikli işçi talebini karşılamak isteyen Bakan Heil "Kadınlar arasında işgücüne katılım oranını arttırmak istiyoruz; bu oran yüzde 72,1 ile hala erkeklerin yaklaşık yedi puan altında" ifadelerini kullandı. Kart ücreti ve başvuru sayfası henüz açıklanmamış durumda. Çalışmanın tam olarak yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni detaylar belli olacak.