Alışveriş merkezine gidenlerin dikkatine! Gerekirse ısrar edin! Otopark ücreti ödememek hakkınız

Alışveriş merkezine gidenlerin dikkatine! Gerekirse ısrar edin! Otopark ücreti ödememek hakkınız
Alışveriş merkezleri tıklım tıklım olurken birçok kişinin en büyük sorunu araba park sorunu olmaktadır. Alışveriş merkezine giden vatandaşlar araçlarını genellikle AVM'lerin otoparkına park ederken ücret isteyenlere dikkat! Başkan Ağaoğlu uyardı!

Alışveriş merkezleri tıklım tıklım olurken birçok kişinin en büyük sorunu araba park sorunu olmaktadır. Alışveriş merkezine giden vatandaşlar araçlarını genellikle AVM'lerin otoparkına park ederken ücret isteyenlere dikkat! Başkan Ağaoğlu uyardı! Ödemenize gerek yok!

İstanbul'da gündeme gelen konular arasında otopark ücretleri yer aldı. AVM otoparklarının ilk 3 saat ücretsiz olduğu halde ücret isteyen otopark yetkilileri ile ilgili açıklama yapıldı. Alışveriş merkezlerinde  yasal olarak ilk 3 saat ücretsiz olması gerekirken İstanbul'da birçok yerde buna uyulmaması tartışmaların büyümesine neden oldu. Ağaoğlu açıkladı. 

OTOPARK ÜCRETİ VERMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ!

Alışveriş merkezlerinin otoparkına araba park eden vatandaşlar direkt otopark ücreti verirken ilk 3 saat için yasal olarak vatandaş ücret ödememe hakkına sahiptir. İlk 3 saat ücret alınmaması yasal bir karar olsa da İstanbul'da pek çok AVM'de buna uyulmaması beraberinde açıklamaların gelmesine neden oldu. 

Aracını kısa süreliğine park eden vatandaşların ödediği ücretler karşısında haksız kazançlar elde edildiğini dile getiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Ücret vermek zorunda değiller. Azıcık zahmete katlanıp, şikâyet edip haklarını ararlarsa, bu sorun çözülecektir" dedi.

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLİYOR!

Mağazalar, oyun alanları, sinema, market ve spor salonları pek çok hizmeti vatandaşa sunan Alışveriş merkezleri büyük ilgi görmeye devam ediyor. Her gün yüzlerce kişinin geldiği AVM'lerde İBB Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın kararına göre ilk 3 saatin ücretsiz olması gerekiyor. Özellikle de  Avrupa Yakasındaki bazı alışveriş merkezlerinin ücretsiz otopark kuralına uymayarak yardım saat AVM'de kalan vatandaştan bile ücret aldığı öğrenildi. 

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ''Özellikle İstanbul'un trafik sıkışıklığı ve otopark darlığı bulunan Avrupa yakasında, pek çok alışveriş merkezinde 30 dakika, bir saat için bile ücret alınıyor. Bazıları yasaya aykırı olarak 'Mağazamızdan şu kadar alışveriş yaparsanız, ucuz ya da ücretsiz istifade edebilirsiniz' gibi duyurular yapıyorlar" dedi.

''YASAL SORUMLULUK''

UKOME kararlarına herkesin uyması gerektiği belirtilirken  "Ücretsiz otopark sunmak yasal sorumluluk çünkü belediyeler bu ruhsatları verirken, o alışveriş merkezlerinin bölgedeki trafik yoğunluğuna katacağı olumsuzluğu da dikkate alıyor. Bu nedenle ücretsiz otopark hizmeti sunmasını istemiş. Alışveriş merkezine gelen ya da o bölgede işi olan kişiler, yol kenarına ve kaldırıma park etmek yerine, ücretsiz olarak alışveriş merkezinin otoparkını kullanabilirler" diye konuştu.

Tüketici tarafından olaya bakarak konuşan Ağaoğlu  "10-20 lira için uğraşmaya değmez deyip, işin peşini bırakıyor. Alo 153'e, İBB'ye, CİMER üzerinden yetkililere şikâyet edildiği takdirde, belediye zabıtaları da işi sıkı tutarlarsa, alışveriş merkezleri cezalar nedeniyle kurala uymak zorunda kalır. Tüketici şikâyet etmezse, yetkili gelip o cezayı uygulamaz. Tüketici ne kadar çok şikâyet ederse, o kadar çok ceza uygulanır. Tüketiciler azıcık zahmete katlanıp, şikâyet edip haklarını ararlarsa, bu sorun çözülecektir" dedi.

''AYRI AYRI CEZA UYGULANACAK''

Bu noktada denetimlerin sıklaşması gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu "3 saatin altında park ücreti alınmış her araç için ayrı ayrı ceza uygulanması lazım. Bu cezayı uygulamaya Ticaret Bakanlığı da belediyeler de yetkilidir. Etiler, Bakırköy gibi trafiğin yoğun olduğu birçok yerde, hala 3 saatin altında park edenlerden ücret alınmaya devam ediliyor. Alışveriş merkezlerinin girişlerine de çıkışlarına da, görünür şekilde ücretlendirmenin 3 saat boyunca yapılmayacağı, sonrasında da belediyenin onayladığı ücret tarifesinin asılması zorunludur" ifadelerini kullandı.

Güncel haberleri anında öğrenmek için kamugundemi.com haber sitesini takip etmeye devam ediniz.