Ahmet Ercan 4 şehir için son dakika uyardı! 7.3 şiddetinde deprem bekleniyor

Ahmet Ercan 4 şehir için son dakika uyardı! 7.3 şiddetinde deprem bekleniyor
Prof. Dr. Ercan Yalova, Flash TV’de katıldığı canlı yayında Türkiye’nin deprem gerçeğine dair önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin büyükşehirlerinin, Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu dışında, birinci derece deprem kuşakları üzerinde yer aldığını belirtti. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Ercan, özellikle Marmara Bölgesi ve çevresindeki tehlikelere dikkat çekti.

Büyükşehirlerin Deprem Riski

Yalova, Türkiye’nin büyükşehirlerinin çoğunun verimli ovalar üzerinde kurulu olduğunu ve bu bölgelerin kırık kuşakları içinde yer aldığını ifade etti. Aydın, İzmir, Bodrum ve Fethiye gibi şehirlerin yerlerinin değiştirilemeyeceğini söyleyen Ercan, bu şehirlerde sağlam zeminler üzerine dayanıklı binalar inşa edilmesinin gerekliliğini vurguladı. Depremlerin yıkıcı etkisinin, deprem odağından çıkan sarsıntı gücünden kaynaklandığını belirtti.

Marmara Bölgesi ve Güney Marmara

Marmara Bölgesi’nden bahsederken, genellikle bölgenin kuzeyinin konuşulduğunu ancak güneyinin de büyük risk taşıdığını belirten Yalova, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale gibi illerin de ciddi tehlike altında olduğunu söyledi. Kuzey Anadolu Kırığı’nın kuzey kolunun 1999’da Gölcük’te deprem yaptığını hatırlatarak, güney kolunun Akyazı’dan başlayıp Bursa ve Balıkesir’e kadar uzandığını ifade etti.

Güney Marmara ve Balıkesir

Güney Marmara Bölgesi’nin deprem açısından en sıkıntılı yerlerinin Düzce, Akyazı, Adapazarı ve Sapanca olduğunu belirten Ercan, Kuzey Anadolu Kırığı’nın Bingöl’den başlayarak buraya kadar tek kolla geldiğini ve buradan dallandığını söyledi. Bu dallardan birinin Gemlik kolu olarak devam edip, İznik Gölü’nden geçerek Mudanya üzerinden Bandırma ve Erdek’e ulaştığını belirtti.

Kuzey Anadolu Kırığı ve Kapıdağ Yarımadası

Ercan, Erdek’ten sonra bu kırığın adının Edincik olarak değiştiğini ve Balıkesir iline bağlı Kapıdağ Yarımadası’nı kesme gayreti içinde olduğunu söyledi. Bu bölgenin gelecekte bir ada olabileceğini belirten Ercan, Balıkesir ve Bursa’yı etkileyen kırığın, Ulubatlı üzerinden Manyas’a ve buradan da Yenice-Gönen Kırığı olarak Altınoluk’tan Edremit Körfezi’ne uzandığını ifade etti. Edremit Körfezi’nin önemine değinen Ercan, kuzeyinin Çanakkale’ye ait olduğunu belirtti.

Çan-Biga Kırığı ve Deprem Beklentisi

Bölgedeki bir diğer önemli kırığın ise Çan-Biga Kırığı olduğunu ifade eden Ercan, bu kırığın çok etkin ve vahşi olduğunu ve 7,3 büyüklüğüne kadar depremler üretebileceğini belirtti. Bu kırıkların depremlerini beklediğini söyleyerek, bölgede yaşayanları uyardı.

Prof. Dr. Ercan Yalova’nın açıklamaları, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Büyükşehirlerde sağlam zeminler üzerine dayanıklı binalar inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Ercan, Marmara Bölgesi başta olmak üzere birçok ilin ciddi risk altında olduğunu belirtti. Bu nedenle, depreme karşı bilinçli ve hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.