AFAD Kırımızı Eylem Planı açıkladı! O şehirde her an 9 şiddetinde deprem olabilir: Naci Görür resmen açıkladı

AFAD Kırımızı Eylem Planı açıkladı! O şehirde her an 9 şiddetinde deprem olabilir: Naci Görür resmen açıkladı
Olası İstanbul depremi tarihi ve büyüklüğü; Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde Bolu, Ankara ve İstanbul'da gerçekleşen depremlerin ardından araştırılmaya başladı ve Naci Görür önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük hasara neden olan depremlerin ardından gözler olası İstanbul depremi tarihine çevrilirken Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde Bolu, Ankara ve İstanbul'da meydana gelen depremlerden sonra son dakika İstanbul depremi açıklamaları peş peşe gelmeye başladığı duyuruldu.

AFAD KIRMIZI EYLEM PLANI RAPORU YAYINLADI 

AFAD tarafından yayınlanan Kırmızı Eylem Planı Raporu ile İstanbul'da riskli ilçeler ve mahalleler açıklanırken Prof.Dr. Naci Görür önemli değerlendirmelerde bulundu. Naci Görür açıklamalarında İstanbul'da 7 mertebesinde bir deprem olması halinde Marmara kıyılarında birçok yerde depremin şiddetinin 9 olacağını ifade etti.

9 ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR 

Prof.Dr. Naci Görür olası İstanbul depremine ilişkin olarak yaptığı açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Hocam siz hiç Marmara'da depremin şiddetinin 9 olduğunu söylediniz mi ?"diye soruyorlar ve benim söylediğime de inanmadıklarını söylüyorlar. Anlaşılan bu kadar uğraşımıza rağmen bazı şeyleri anlatamamışız. Depremin büyüklüğü ile şiddeti farklı şeydir. İstanbul'da 7 mertebesinde bir deprem olursa Marmara kıyılarında birçok yerde depremin şiddeti 9 olur. Eğer kıyıdan uzaklaşır ve lstrancalara giderseniz şiddet 5 veya 6'ya düşer, sevgiyle."

KANDİLLİ MÜDÜRÜ DE AÇIKLADI

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de bir açıklama yaptı. Özener açıklamalarında olası Marmara depremi için Japon bilim insanlarıyla 5 yıldır Marmara fayını incelediklerini belirtti ve şöyle devam etti:

"Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor. Bizim yer bilimleri camiası olarak yapacağımız çalışmalar orta ve uzun vadeli. En kısa vadede yapılması gereken, bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hızlı tarama yöntemiyle binaların güvenliği ve mevcut durumunu tespit eden çalışması var. 6 Şubat'tan önce ve sonra yapılan başvurular arasında devasa fark var. Bu da bizim toplumumuzun yumurta kapıya dayandıktan sonra aksiyon almasından kaynaklanıyor. Şu an yapılması gereken şey toptan yapı stokunun kalitesine bakılması."