2,5 ton uranyum kayboldu! Libya’da olması gereken 10 varil nerede? İşte ayrıntılar…

2,5 ton uranyum kayboldu! Libya’da olması gereken 10 varil nerede? İşte ayrıntılar…
Daha önce Libya’da olduğu söylenen 2,5 ton ağırlığındaki on varil uranyumun kayıp olduğu açıklandı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, uranyumlarında belirtilen konumda olmadığını duyurdu.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı, Oldukça endişe veren bir açıklamada bulundu. Uluslararası Atom Enerji Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Libya’da olması gereken 2,5 ton doğal uranyumun belirtilen konumda olmadığı açıklandı.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı tarafından yapılan açıklamalar da şu ifade yer aldı; ‘’Nükleer malzemenin mevcut konumu hakkındaki bilgi kaybı, nükleer güvenlik endişelerinin yanı sıra, radyolojik bir risk oluşturabilir.’’ doğal uranyum içeren 10 varilin yeri daha önce yetkililer tarafından bildirilmişti. Uluslararası Atom Enerji Ajansı, yönetim kurulu üyelerine yönelik yaptığı açıklamada, Libya ile yapılan güvence denetimi anlaşması ve ek protokol kapsamında bu ülkedeki nükleer malzemelere ilişkin doğrulama ve gözlem faaliyetlerinde bulunulduğunu hatırlattı.

YETKİLİLER HAREKETE GEÇTİ

Konuya dair yapılan açıklamaya göre; 14 Mart tarihinde Uluslararası Atom Enerji Ajansı müfettişleri, ek protokol dahilinde yetkililerin daha önce belirli bir yerde depolandığını ifade ettiği 2,5 ton doğal uranyumu içeren 10 varilin belirtilen yerde bulunmadığını tespit etti. Uluslararası Atom Enerji Ajansı, kayıp uranyumun belirtilen yerden çıkartılması ve şu anki durumunun açıklığa kavuşturulması için harekete geçtiğini açıkladı.

UAEA AÇIKLAMA YAPTI

Uluslararası Atom Enerji Ajansı, durumun acil olarak ele alınarak incelemeye başlatılması gerektiğini ifade etti ve açıklamalarında kayıp olan uranyumun, nükleer güvenlik endişelerinin yanı sıra radyolojik bir risk de oluşturabileceği açıklandı. Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi, konuya dair bilgilendirmelerin Yönetim Kurulu’na yapılacağını ve kayıp olan uranyumlar ile ilgili araştırmaların acil şekilde ele alınacağını açıkladı.