2023 DGS başvuruları başladı mı? DGS başvuru ücretleri ne kadar?

2023 DGS başvuruları başladı mı? DGS başvuru ücretleri ne kadar?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ön lisans programını lisans programına yükseltmek isteyen öğrenciler için olan önemli bir sınavdır. Ön lisans programını lisans programına çevirmek isteyen öğrencilerin gözü DGS ile ilgili verilecek haberlere odaklandı.

Dikey Geçiş Sınavı başvuruya açıldı mı? Açıldıysa ücreti ne kadar? Sınavın gerçekleşeceği tarih belirlendi mi? Tüm bu soruların cevabı haberimizin devamında...

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları açıldı mı?

2023 yılında gerçekleştirilecek olan Dikey Geçiş Sınavı başvuru tarihleri belli oldu. Sınav için başvurular 29 Mayıs 2023 tarihi ile alınmaya başlanacak. Başvuru için son gün ise 5 Haziran 2023 olarak belirlenmiş durumda. İlk başvuru tarihini kaçıran veya daha sonradan fikrini değiştirip katılmak isteyen adaylar için geç başvuru imkanı sunulacak. Geç başvuruların alınacağı tarih ise 13 Haziran 2023 olarak açıklandı.

Konu ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir diğeri ise sınav ücretinin ne kadar olduğu. Konu ile ilgili bir açıklama bulunmuyor. Yani sınavın ücreti şu an bilinmiyor.

Başvurular nereden yapılacak?

Adayların başvuruları ÖSYM Başvuru merkezleri aracılığı ile alınacak. Buna ek olarak adaylar başvurularını  https://ais.osym.gov.tr adresi aracılığı ile gerçekleştirebilecek. Sınav kuralları dahil birçok bilgi yakın zamanda yayınlanması planlanan sınav kılavuzunda yer alacak. 

Sınavın yapılacağı tarih açıklandı mı?

Dikey Geçiş Sınavına ilişkin başvuru tarihleri ile birlikte sınavın gerçekleştirileceği tarihte açıklandı. Yapılan açıklamalar doğrultusunda Dikey Geçiş Sınavı 16 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarının açıklanması sonrası adaylar tercih yapacak. Üniversitelerin ayırdığı kontenjan sayısı ve öğrencilerin hesaplanan sınav puanları bölümlere kabulleri için önemli olan kriterler. 

Peki yerleştirme puanları nasıl hesaplanıyor? DGS puanları, öğrencilerin sınavdan aldıkları sayısal ve sözel standart puanları ve ön lisans eğitimleri boyunca  elde ettikleri akademik ortalamaları aracılığı ile hesaplanan ön lisans başarı puanlarının belirli katsayılar ile çarpılması sonucu elde edilir. Sınav sonrası başarılı olan öğrenciler 2023-2024 eğitim yılında lisans eğitimlerine başlayacak.